Buitenland

Hooggerechtshof VS buigt zich over ambtsgebed

Het Amerikaanse Hooggerechtshof boog zich woensdag over het ambtsgebed in de plaats Greece in de staat New York.

Redactie digitale media
6 November 2013 22:59Gewijzigd op 15 November 2020 06:50
Beeld EPA
Beeld EPA

Christianity Today schrijft over de zaak die al zes jaar duurt.

Twee inwoners van Greece Susan Galloway en Linda Stephens begonnen de rechtszaak omdat de maandelijkse raadsvergaderingen in hun woonplaats sinds 1999 geopend worden met een gebed door een burger of plaatselijke geestelijke. Voor die tijd was er in Greece alleen een “moment van stilte” voorafgaand aan de vergadering.

Een lagere rechter sprak eerder uit dat de ambtsgebeden ongrondwettelijk zijn omdat vaak de woorden “Jesus”, “Your Son” en “Holy Spirit” worden gebruikt. Dergelijke gebeden suggereren dat de plaatselijke overheid van Greece het christendom steunt en dat de geestelijken namens de stad spreken, aldus de rechter. In 2008 gaf Greece daarom ook geestelijken van andere geloven de mogelijkheid een gebed uit te spreken.

Galloway en Stephens willen nu dat het Hooggerechtshof de ambtsgebeden strijdig verklaart met de Amerikaanse grondwet. Volgens advocaat Laycock van het tweetal zijn de gebeden in Greece vaak „expliciet sectarisch” en worden inwoners van de plaats gedwongen naar de gebeden te luisteren. Hij pleit voor gebeden waarin discutabele onderwerpen waarover gelovigen van mening verschillen niet worden genoemd. Zo zouden gebeden gericht moeten zijn aan de „Almachtige” of de „Schepper”.

Greece wordt gesteund door de regering Obama in de verwijzing naar een rechtszaak van 30 jaar geleden waarin het Hooggererchtshof bepaalde dat ambtsgebeden niet in strijd zijn met de grondwet. De advocaat van Greece verwees woensdag naar die uitspraak uit 1983 die bekend staat als de zaak Marsh vs. Chambers.

Het Hooggerechtshof doet waarschijnlijk pas in het voorjaar van volgend jaar uitspraak. De verwachting is dat het Hooggerechtshof de uitspraak van de lagere rechter verwerpt zodat het bestaande beleid rond ambtsgebeden op een of andere manier in stand blijft.

Lees hier de transcriptie van de rechtszaak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer