Kerk & religie

Wereldraad houdt vast aan zichtbare eenheid kerken

BUSAN. De Wereldraad van Kerken blijft aandacht vragen voor het belang van de eenheid van kerken. Hindernis daarbij is nog steeds dat rooms-katholieken en protestanten niet samen deelnemen aan het avondmaal. Over de doop is tussen hen wel overstemming bereikt.

Klaas van der Zwaag
6 November 2013 09:43Gewijzigd op 15 November 2020 06:49
Vertegenwoordigers van kerken tijdens een van de plenaire zittingen van de Wereldraad van Kerken. beeld RD
Vertegenwoordigers van kerken tijdens een van de plenaire zittingen van de Wereldraad van Kerken. beeld RD

Dat bleek dinsdag tijdens de bespreking van het rapport ”The Church. Towards a Common Vision” van de Wereldraad van Kerken. De bespreking had het karakter van een beraadslaging. Later in de week volgt de besluitvorming. De Wereldraad, die dezer dagen in het Zuid-Koreaanse Busan bijeenkomt, wil vasthouden aan de oude oecumenische idee van institutionele eenheid. Het document is een vervolg op het rapport over ”Doop, eucharistie en ambt”, een verklaring van de Commissie voor Geloof en Kerkorde van de Wereld­raad in 1982 (het Limarapport).

In het nieuwe rapport zet de Wereldraad uiteen wat het wezen van de kerk is. De opstellers zetten in op de kerk als het grote plan van de drie-enige God tot heil en verzoening van de mensheid. De kerk is er niet voor zichzelf, maar is vanuit haar wezen missionair gericht op de hele mensheid, zodat mensen weer kunnen beantwoorden aan de oorspronkelijke bedoeling waartoe zij zijn geschapen.

Er is veel bereikt, zei dr. Dame Mary Tanner van de Church of Engeland, maar er is ook nog een lange weg te gaan, zo verwees zij expliciet naar de eucharistie. „Het is een wond in onze ziel dat we niet samen eten en drinken rond de ene tafel van de Heer.”

Eenheid van de kerk is niet zomaar een wens van een kerkelijk instituut, maar gefundeerd in het gebed van Jezus dat alle gelovigen één zijn, aldus Tanner. „Het is ónze eenheid waarvoor Jezus bad, een eenheid die God voor de hele wereld bestemd heeft. Die eenheid is geen uniformiteit, maar omvat een rijke diversiteit van verschillende culturen, die samen de volheid van de ene, katholieke kerk weerspiegelen.”

In een verklaring van de Wereld­raad staat duidelijk dat het Gods opdracht aan de kerk is om de eenheid van de schepping te dienen. De roeping van de kerk is om voorbode van een nieuwe schepping te zijn. „De eenheid van de kerk, de eenheid van de menselijke gemeenschap en de eenheid van de gehele schepping behoren bij elkaar.”

Dinsdag vonden er bij de ingang van de conferentiehal opnieuw demonstraties plaats tegen het religieuze pluralisme van de Wereldraad. Leden van de Zuid-Koreaanse presbyteriaanse kerk Hap Dong toonden een bord met daarop de tekst: ”Wereldraad van Kerken, bekeer u”. „Jezus Christus is de enige Verlosser”, riepen ze de deelnemers toe.

De vraag dringt zich op hoe de kerkelijke eenheid die de Wereld­raad voorstaat zich verhoudt tot de theologische grondslag van de kerken. De Roemeense metropoliet Nifon van Targoviste was er dinsdag duidelijk over: de grondslag ligt in het belijden van de Drie-eenheid en Jezus Christus als God én mens. „Willen we aan een gemeenschappelijke tafel verschijnen, dan hebben we een gemeenschappelijk kleed nodig, dat gegrond is op de leer van de eerste concilies en de kerk­vaders.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer