Nederland naar zeerechters, Rusland ontbreekt
HAMBURG (ANP). Vrijlating van 30 Greenpeace-activisten en hun schip. Geen nieuwe Russische aanklachten tegen de verdachten. Om die voorlopige maatregelen vraagt Nederland woensdag bij het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg. Maar aan de Russische kant blijven de stoeltjes leeg. Moskou wil niets met de zaak te maken hebben.
De zaak draait om het schip Arctic Sunrise van milieuorganisatie Greenpeace. Dat werd half september overmeesterd door de Russische kustwacht na een protestactie bij een boorplatform in de poolzee. De 30 opvarenden, onder wie twee Nederlanders, werden opgepakt. Ze zitten in een Russische cel en kunnen lange celstraffen krijgen. Het schip werd naar de wal gesleept.
De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. Daarom had Rusland vooraf toestemming moeten vragen voor een actie tegen het schip, vindt Nederland. Om het geschil op te lossen, is Den Haag een arbitragezaak met Rusland gestart. Maar zo’n procedure kan jaren duren.
Daarom vraagt Nederland nu om de voorlopige maatregelen, zolang de arbitrage loopt. Het Zeerechttribunaal kijkt niet naar het ingrijpen van Rusland of de actie van Greenpeace.
De vraag is wat de gang naar het Zeerechttribunaal uithaalt. Als Rusland in het gelijk wordt gesteld, staat Nederland met lege handen. En als de rechters Nederland steunen, zal Rusland de uitspraak hoogstwaarschijnlijk naast zich neerleggen. En in dat geval staat Nederland ook met lege handen.
Er is één zittingsdag gepland. Over ongeveer 2 weken doen de rechters uitspraak. Die is bindend. Er is ook geen hoger beroep mogelijk.