Politiek

Brussel verwacht minder groei voor Nederland

BRUSSEL (ANP). Brussel verwacht dat de Nederlandse economie volgend jaar licht groeit, maar minder dan eerder dit jaar nog werd verwacht. De Europese Commissie voorspelt een stijging van het bruto binnenlands product van 0,2 procent. In mei was de prognose nog 0,9 procent. In 2015 zou de groei 1,2 procent kunnen zijn. Nederland doet het daarmee slechter dan alle eurolanden en EU-lidstaten gemiddeld.

5 November 2013 10:36Gewijzigd op 15 November 2020 06:48
Eurozone. Foto ANP
Eurozone. Foto ANP

Dat blijkt uit de nieuwe economische verwachtingen voor de Europese Unie, die de commissie dinsdagochtend presenteerde. Europees Commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) sprak over een gedempte groei in 2014. Hij wees op de invloed van de slechte huizenmarkt op de economische ontwikkelingen in Nederland.

Voor dit jaar ziet Brussel in Nederland een krimp van 1 procent van het bbp. Ook daarmee is de commissie pessimistischer dan bij de vorige prognose in mei, toen een daling van 0,8 procent werd verwacht. Een jaar geleden berekende Brussel nog dat de Nederlandse economie in 2013 zou groeien met 0,3 procent.

Het lichte economisch herstel zal vooral te danken zijn aan de export. Pas in 2015 zal ook de binnenlandse vraag weer bijdragen aan economische groei, zo stelt de Europese Commissie.

Brussel verwacht verder dat de inflatie in Nederland geleidelijk zal afnemen, van 2,7 procent dit jaar tot 1,7 procent volgend jaar en 1,6 procent in 2015.

Wat de werkloosheid betreft, is de commissie somberder dan bij de vorige prognose in mei. De werkloosheid in Nederland zal in 2014 zijn hoogtepunt bereiken met 8 procent, na 7 procent dit jaar. In 2015 zou de werkloosheid dan weer moeten dalen tot 7,7 procent. Eerder verwachtte Brussel nog 7,2 procent in 2014.

Brussel stelt verder dat het Nederlandse begrotingstekort dit jaar, maar ook nog volgend jaar boven de Europese limiet van 3 procent van het bbp uitkomt. Zowel in 2013 als in 2014 gaat het om 3,3 procent. Volgens eerdere afspraken moet Nederland dit tekort uiterlijk in 2014 onder de EU-norm terugdringen. Maar volgens Brussel gaat dit hoogstwaarschijnlijk pas in 2015 gebeuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer