Gronings bedrijf toont sneller infecties aan
Een Gronings bedrijf heeft een methode ontwikkeld die veel sneller dan tot dusverre bacteriële infecties aantoont.
Momenteel wordt eraan gewerkt om gevreesde infecties als legionella, antrax, tuberculose en salmonella razendsnel op te kunnen sporen. Dat maakte het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) vrijdag bekend.
Het bedrijf dat met de methode de boer opgaat, Microscreen BV, komt voort uit dit ziekenhuis. Ook de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is bij het project betrokken. De methode van Microscreen werkt met DNA-technologie. Bacteriën kunnen daardoor zowel in menselijk materiaal als in bijvoorbeeld melk in slechts enkele uren worden aangetoond.
In het verleden duurde het soms weken voordat een uitslag beschikbaar was. Met de zogeheten FISH-technologie (Fluorescentie In Situ Hybridisatie) kan een betrouwbaar beeld van de aanwezigheid van DNA en daardoor een besmetting worden verkregen, aldus de onderzoekers.
De vraag naar dit soort medische kennis groeit. Nieuwe microbiologische bedreigingen ontstaan door zaken zoals de toegenomen mobiliteit en bevolkingsgroei. „Aids, legionellabesmettingen, antibioticaresistentie, SARS, mkz, vogelpest en mogelijk bioterrorisme zijn daar voorbeelden van”, aldus het bedrijf.
De wereldmarkt voor dit soort tests zou in de komende tien jaar kunnen groeien van de huidige honderden miljoenen tot mogelijk vele miljarden euro’s, verwacht de onderneming.