Terre des Hommes vangt 1000 kindermisbruikers
DEN HAAG (ANP). Kinderhulporganisatie Terre des Hommes heeft via een virtueel Filippijns meisje ruim 1000 kindermisbruikers op het internet getraceerd, onder wie 20 Nederlanders. De gegevens en daden van deze misbruikplegers, uit meer dan 65 landen, zijn maandag overgedragen aan de Nederlandse politie. Dat heeft Terre des Hommes maandag bekendgemaakt.
De kinderhulporganisatie zegt een nieuw fenomeen van seksueel kindermisbruik te hebben ontdekt dat snel om zich heengrijpt: webcam kindsekstoerisme. Alleen al in de Filipijnen zou het om tienduizenden slachtoffers gaan. De politie is in sommige landen onwetend over de trend, waardoor er geen of nauwelijks actie wordt ondernomen tegen deze vorm van misbruik, aldus een woordvoerder van Terre des Hommes.
De hulporganisatie deed 8 maanden lang onderzoek naar het fenomeen. Om er achter te komen hoe kindsekstoerisme via de webcam werkt, gingen de onderzoekers undercover op chatrooms. Ze ontwikkelden een 10-jarig virtueel Filipijns meisje dat luisterde naar de naam Sweetie, zoals veel Filipijnse meisjes zich in chatrooms noemen. „Het computermodel was niet van echt te onderscheiden. Ze kon praten en bewegen zonder dat je kon zien dat het om een animatie ging”, licht een woordvoerder van Terre des Hommes toe.
In ruim 2 maanden tijd wist Sweetie meer dan 1000 mannen aan zich te binden. „Zodra zij zich in chatrooms ophield en duidelijk maakte dat ze 10 jaar was en van de Filippijnen kwam, vlogen de mannen op haar af en boden ze geld. Zij kreeg direct allerlei verzoeken en vaak zeer expliciet; bijvoorbeeld of ze haar kleine zusje erbij wilde halen. We konden op die manier wel tien gesprekken tegelijk voeren, maar hielden het telkens bij twee gesprekken tegelijk”, licht de woordvoerder toe.
Op die manier zijn meer dan 1000 personen geïdentificeerd en uiteindelijk ook op video vastgelegd. ,Hierdoor hebben we de bewijslast dat ze tegen betaling seks wilden met een Filipijns meisje. De woordvoerder geeft aan dat het werken met lokpubers bij een Nederlandse rechter nog moeilijk is in te brengen, ook al is er wetgeving in de maak die het voor de politie mogelijk maakt met lokpubers te werken. Met het onderzoek en de actie wil Terre des Hommes voorkomen dat het fenomeen zich in rap tempo verspreidt.