Dorpskerk Ruchow herbergt zeldzaam 17e-eeuws orgel
RUCHOW – In de vroeggotische dorpskerk van het Duitse dorpje Ruchow, in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, blijkt zich een zeldzaam orgel van de 17e-eeuwse Duitse orgelbouwer Joachim Richborn te bevinden.
Volgens Friedrich Drese van het Mecklenburgisches Orgelmuseum gaat het om een „sensationele vondst.” De gepensioneerde muziekpedagoog Stefanie von Laer, die in het naburige Tieplitz woont, attendeerde de orgelexpert op het orgel. Het zou om een van de drie wereldwijd bekende orgels zijn die aantoonbaar van de hand van Joachim Richborn zijn.
Deze orgelmaker, die in 1684 overleed, was afkomstig uit Hamburg en was wellicht een leerling van Friedrich Stellwagen. Op zijn naam staan onder andere ook de orgels in de kerken van Berdum (1677), Buttforde (1681) en Tönning (1682). Het orgel in Buttforde is het enige dat nagenoeg compleet is bewaard gebleven. Het door Richborn begonnen werk aan het orgel van de Nicolaaskerk van Elsmhorn werd na diens overlijden in 1684 waarschijnlijk door Arp Schnitger afgemaakt.
Het eenklaviers instrument in Ruchow, dat vermoedelijk in 1675 gereed is gekomen, stond oorspronkelijk in het slot van Bützow, waar de gereformeerde kerk haar diensten hield. In 1794 kwam het orgel (dat aanvankelijk vijf stemmen bezat) in bezit van vorstin Juliane zu Schaumburg-Lippe, die toen in Tieplitz woonde. Zij liet het in de kerk in Ruchow zetten. Daarbij zou het orgel zijn uitgebreid met twee registers en pedaal.
Zowel in 1827 als in 1939 werd er aan het orgel gewerkt. Momenteel is het onbespeelbaar. Voor de restauratie heeft cultuurstaatsminister Bernd Neumann 175.000 euro toegezegd. De ontbrekende 50.000 euro moet via andere middelen bij elkaar worden gebracht.
Op de foto’s, die op 25 oktober zijn gemaakt en op november werden vrijgegeven, laat Stefanie von Laer het instrument in Ruchow zien.