Kerk & religie

Evangelischen omarmen zendingsvisie van Wereldraad van Kerken

BUSAN. In de zending gaat het om bevrijding en om de heelheid van het leven. Deze boodschap is al geruime tijd gemeengoed bij de Wereldraad van Kerken. Het opvallende is dat steeds meer evangelischen dit overnemen, zo bleek vandaag tijdens de assemblee van de Wereldraad in het Zuid-Koreaanse Busan.

Klaas van der Zwaag
4 November 2013 11:11Gewijzigd op 15 November 2020 06:47
Een demonstratie bij de Wereldraad van Kerken in Busan. beeld RD
Een demonstratie bij de Wereldraad van Kerken in Busan. beeld RD

De assemblee schaarde zich maandag achter een nieuw zendingsdocument, ”Samen voor het leven. Zending en evangelisatie in een veranderende wereld”. In dat rapport wordt de nadruk gelegd op de kosmische en de horizontale aspecten van zending. De hele schepping wordt inbegrepen in de verzoende eenheid waartoe de kerk geroepen is. De kerk is een inclusieve gemeenschap, die geroepen is om genezing en verzoening in de wereld te brengen.

Prof. Stephen Bevans, rooms-katholiek hoogleraar in Chicago, sprak in een toelichting op het document van een „frisse, dynamische” benadering van de zending. Die is zijns inziens geworteld in een brede visie op de Heilige Geest, een goddelijke kracht die in alle volken, culturen én religies werkzaam is. „De Heilige Geest is Gods kracht die in de schepping overvloed van leven brengt en de wereld leidt tot de uiteindelijke volheid van leven.”

Opvallend waren de vriendelijke woorden van dr. Thomas Schirr­macher, voorzitter van de theologische commissie van de World Evangelical Alliance (WEA), over de Wereldraad. De WEA werkt op een aantal terreinen met de Wereldraad samen en deelt het zoeken naar eenheid in de weg van respect voor menselijke waardigheid, zei Schirrmacher. De WEA heeft een holistische zending omarmd, waarbij persoonlijke bekering en publiek christelijk getuigenis in de wereld samengaan.

Dat andere evangelicalen er anders over denken, liet hij duidelijk blijken. „We voelen ons niet verantwoordelijk voor andere evangelische opvattingen en kunnen die ook niet tegenhouden. Wij willen in ieder geval in een open geest werken, vriendelijk en niet op de wijze van protest” – een duidelijke verwijzing naar protesterende Koreaanse christenen die zich soms buiten het congrescentrum bevinden.

Na afloop legde Schirrmacher uit dat er niets in het document staat dat de WEC niet zou kunnen onderschrijven. „In het document staat dat zending de proclamatie van Jezus Christus insluit, ook de heilsfeiten van de incarnatie, opstanding en hemelvaart van Christus. Dat had misschien iets langer kunnen zijn, maar we zijn het in alles met de Wereldraad eens dat we niemand tegen zijn wil geloof en bekering kunnen opleggen.” Of iemand behouden kan worden of verloren kan gaan? „Dat erken ik zeker, maar we weten niet wie dat zijn.”

Dr. Jerry Pillay, voorzitter van de World Communion of Reformed Churches (WRCR), de gefuseerde organisatie van WARC en de van oorsprong orthodox-gereformeerde GOR, zegt desgevraagd dat dit ook de geaccepteerde visie van de WRCR is. „De wereld is oorspronkelijk goed geschapen, maar door de zonde bedorven. Zending houdt rekening met de gevolgen van de zonde, maar plaatst daartegenover de bevrijdende boodschap van het Evangelie.”

Het thema zending bij de Wereldraad blijft echter voor verschillende Koreaanse christenen een moeilijk punt. Deelnemers van de assemblee kregen vandaag een brochure over het ”religieus pluralisme” toegestopt, met op de achterflap: „Weet u waarom de Koreaanse kerk protesteert tegen de Wereldraad?” De brochure is afkomstig van het behoudende Peniel Theological Seminary in Busan en kritiseert het groeiend relativisme van deze tijd, waarin geen plaats is meer voor een absolute en universele waarheid. De Wereldraad zou leren dat in elke religie waarheid te vinden is en dat de christelijke kerk haar waarheid niet aan anderen mag opleggen.

Gisteren ontrolde zich even een spandoek. Even, want het was snel weer weg, waarschijnlijk vanwege een niet bij de politie aangemelde demonstratie. „We zullen ons tot de dood verzetten tegen een tweede verering van het shintoïsme”, staat erop te lezen. Shintoïsme is de Japanse religie waarin natuurgeesten worden aangebeden. Demonstrant ds. Barnabas Yang vertelt wat er gaande is: „Achter de Wereldraad zit het werk van jezuïeten. Zij zijn uit op een valse eenheid van de kerk en van de hele wereld.”

Van kritische stemmen is de Wereldraad voorlopig nog niet af. Prof. dr. Peter Beyerhaus, drijvende kracht achter de Belijdenisbeweging in Duitsland ”Geen ander Evangelie”, dat nu deel uitmaakt van de Internationale Conferentie van Belijdenisgemeenschappen, komt morgen in Busan aan, waar hij als persvertegenwoordiger namens het blad Diakrisis zitting neemt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer