Kalverslachter wil markt VS heroveren
MIJDRECHT. Kalfsvleesverwerker VanDrie Group verwacht dat het opheffen van de ban op Nederlands kalfsvlees door de Verenigde Staten de Nederlandse sector op termijn een extra omzet kan opleveren van circa 100 miljoen dollar (ruim 74 miljoen euro) per jaar.
Dat zei directeur Henny Swinkels zaterdag in een reactie op het bericht dat de Amerikaanse regering de ban op Nederlands rund- en kalfsvlees opheft. Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) had dat vrijdag in Washington te horen gekregen van de Amerikaanse minister van Landbouw, Vilsack.
De VS sloten in 1997 de grenzen voor rund- en kalfsvlees uit de Europese Unie vanwege de gekkekoeienziekte BSE. Tot die tijd importeerde het land 5000 tot 10.000 ton kalfsvlees per jaar. Voor Nederland is vooral de export van kalfsvlees naar de VS belangrijk. De Amerikanen openen de grenzen voor het Nederlandse vlees begin volgend jaar. Canada volgt normaal gesproken dergelijke besluiten van de VS.
Het Nederlandse familiebedrijf VanDrie Group (2500 werknemers), dat ook productielocaties heeft in België, Frankrijk en Italië, is naar eigen zeggen met een jaaromzet van 2,5 miljard euro wereldmarktleider op het gebied van kalfsvlees.
„Het zal nog een jaartje duren voordat wij die extra omzet kunnen binnenhalen. Wij moeten in de VS terrein terugwinnen omdat andere partijen onze rol hebben overgenomen. Maar ons kalfvlees is van veel betere kwaliteit”, benadrukte Swinkels tegenover het ANP. „Het is licht verteerbaar en bevat weinig calorieën en sluit daarmee goed aan bij de gezondheidscultus in de VS en Canada.”
Dat het ook weer mogelijk wordt om rundvlees naar de VS te exporteren, maakt volgens hem niet veel uit omdat Nederland meer importeert dan exporteert: „Nederland is een netto-importeur van rundvlees.”
Swinkels prijst de rol van de Nederlandse overheid in de kwestie. „Ik ben heel blij met de voortdurende inspanningen van zowel bewindslieden als ambtenaren in de afgelopen jaren om dit voor elkaar te krijgen.”