Bossen nog lang niet overal veilig
DRIEBERGEN (ANP). Het blijft oppassen als je het bos ingaat, zeker in het noorden van Nederland. Daarvoor waarschuwden Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten vrijdag. Een aantal bossen van Staatsbosbeheer in het noorden is zelfs nog afgesloten na de storm van afgelopen maandag.
Er hangen nog altijd veel takken „op halfzeven” en bomen kunnen nog omvallen. „In Elp vielen deze week, dagen na de storm, door een stevige windvlaag twee bomen om, midden op de weg”, aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer. Natuurmonumenten heeft overigens geen paden afgesloten, maar waarschuwt wel. Zo zijn paden door de vele bladeren die van de bomen zijn gewaaid, soms moeilijk zichtbaar.
Komend weekend gaat het opnieuw stevig waaien, waardoor loszittende takken alsnog naar beneden kunnen komen en bomen kunnen omvallen. Volgens Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten kan het nog wel tot eind volgende week duren, voordat vrijwel alle paden weer veilig zijn.
De werkzaamheden in de bossen gaan dan ook volop door. De belangrijkste paden worden als eerste ontdaan van omgevallen bomen en takken, legt de woordvoerster van Staatsbosbeheer uit. Ook worden die paden schoongeblazen, omdat er anders bladeren, twijgen en dergelijke blijven liggen. „Dat fietst en wandelt niet prettig en bovendien loopt het water niet goed weg.”
Het afval wordt deels weer teruggegooid in het bos, want dat levert een goede voedingsbodem op. Om diezelfde reden mogen omgevallen bomen in het midden van een perceel blijven liggen. Ook kunnen bepaalde omgevallen bomen mee in de reguliere houtoogst en kan afval verkocht worden aan de industrie als grondstof voor bijvoorbeeld papier.
Zaterdag wordt de Natuurwerkdag gehouden, waarbij vrijwilligers op 480 locaties in Nederland bijvoorbeeld bomen zagen en wilgen knotten. „Er is na de storm heel wat te doen en misschien gaat het opruimwerk door de vele handen wat sneller dan verwacht”, aldus Natuurmonumenten.