Storm dupeert Zeeuwse mosselkwekers
YERSEKE. Mosselkwekers in Zeeland zijn gedupeerd door de zware storm die maandag over Nederland raasde. Grote hoeveelheden mosselzaad in ondiepe gedeelten van de Waddenzee zijn weggevaagd door het kolkende water. De schade loopt mogelijk in de miljoenen euro’s.
Hans van Geesbergen, secretaris van de Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur in het Zeeuwse Yerseke, spreekt van een fikse strop. „Als je bedenkt dat de kostprijs van deze mosselzaadjes ongeveer 70 cent per kilo bedraagt, kun je je voorstellen dat de schade aanmerkelijk is.”
De ondiepe delen van de Waddenzee zijn zeer stormgevoelig. „Als het water daar aan de oppervlakte gaat kolken, ontstaat er brandingvorming. In zo’n woestenij van de elementen hebben de mosselzaadjes geen schijn van kans”, legt Van Geesbergen uit.
Hij zegt dat ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken inmiddels met steekproeven onder water hebben vastgesteld dat de storm „behoorlijk heeft huisgehouden” op de mosselzaadpercelen.
Het weggevaagde zaad was voor een groot deel ingevangen met zogenaamde mosselzaadinvanginstallaties (mzi’s). Mzi’s zijn de vrucht van nieuwe technische inzichten. Deze installaties worden gebruikt naast de traditionele bodemvisserij op mosselzaad. Het zaad wordt niet alleen opgevist van natuurlijke mosselbanken, maar ook ingevangen op net- of touwconstructies.
Nadat het mosselzaad was geoogst, is het tijdelijk ‘geparkeerd’ op een aantal percelen in de Waddenzee. Daarna, zo was de bedoeling, zouden de zaadjes –die nu verloren zijn gegaan– naar veiliger (minder ondiepe) plekken in de Waddenzee en naar de Oosterschelde worden getransporteerd, om daar verder te groeien.
Alle mosselkwekers in Zeeland zijn volgens Hans van Geesbergen getroffen, „al is de een zwaarder gedupeerd dan de ander.”
Kwekers die hun mosselzaadjes al naar de Oosterschelde hebben gebracht, hebben waarschijnlijk minder problemen dan degenen die dat nog niet hebben gedaan. Op de Oosterschelde richten najaarsstormen gewoonlijk minder schade aan op mosselgronden dan in de Waddenzee. Dat heeft volgens Van Geesbergen te maken met de grotere stabiliteit van de mosselpercelen daar en de mindere dynamiek van deze specifieke zeearm.
Het is volgens Hans van Geesbergen nog veel te vroeg om een exact bedrag te noemen, maar de secretaris van de producentenorganisatie spreekt het vermoeden uit dat de schade „potentieel in de miljoenen euro’s gaat lopen. Je weet nooit van tevoren wat de natuur in petto heeft, en stormschade behoort helaas tot het bedrijfsrisico van een mosselkweker.”
Het had volgens Van Geesbergen volgend jaar best een overvloedig mosselseizoen kunnen worden, „maar nu moeten wij onze verwachtingen mogelijk neerwaarts bijstellen en er misschien rekening mee houden dat het slechts een gemiddeld mosselseizoen wordt.”
En dat allemaal omdat de natuur „even wild tekeerging”, aldus de secretaris. „De Zeeuwse mosselkwekers zullen het geleden verlies moeten aanvaarden en in hoog tempo verder gaan met het verplaatsen van de niet-getroffen mosselen naar veiliger oorden.”
De buitengewone storm van afgelopen maandag heeft in Nederland een schade aangericht die volgens deskundigen hoogstwaarschijnlijk in de tientallen miljoenen euro’s loopt.
Het noodweer eiste bovendien drie mensenlevens. Langs de noordwestelijke kust was de storm het zwaarst.