Manifestatie na SoW-fusie
Om de totstandkoming van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) aan een groot publiek bekend te maken en die te vieren, heeft op 12 juni 2004 „voor belangstellenden en leden, met name jonge leden, overheden en de media” een grote manifestatie plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Het motto ervan zal zijn ”Hoop doet samenleven”.
Dat blijkt uit een brief, ondertekend door W. A. van Santen, directeur van het Landelijk Dienstencentrum van de Samen op Weg-kerken (LDC) in Utrecht, en G. H. Kloosterman, hoofd van de afdeling Financiën van het LDC, aan „sympathisanten om ons heen.” De dag wordt zes weken na de feitelijke totstandkoming van de PKN gehouden.
Drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, zegt desgevraagd het „niet kies” te vinden dat twee leidinggevenden uit het LDC in stilte een feestbijeenkomst voorbereiden die in het kader moet staan van de totstandkoming van de PKN.
„Voor naar schatting 15.000 personen zal deze dag de hoop geven met elkaar de toekomst aan te kunnen in een steeds complexer wordende samenleving”, aldus Van Santen en Kloosterman in de brief. „De Protestantse Kerk in Nederland zal met name de normen en waarden in de samenleving benadrukken. Het accent zal komen te liggen op ”samen”. Een dag die stimuleert, met een werkkarakter, dat laat zien hoe actieve christenen binnen en buiten de kerk aan het werk zijn.”
Gedurende de dag vinden enkele grote plenaire samenkomsten plaats, met prominente sprekers, een kerkdienst, zang en muziek. Daarnaast zullen in afzonderlijke zalen themabijeenkomsten worden georganiseerd: over de veelkleurigheid van de kerk, de rol in de samenleving, (politieke) beslissers, en een speciaal programma rond de nieuwe bijbelvertaling.
De Protestantse Kerk in Nederland en verwante organisaties zullen de kosten merendeels zelf dragen, aldus de brief. Tevens zal voor het bijwonen van deze dag aan de deelnemers een vergoeding worden gevraagd. Er rest nog een saldotekort van 200.000 euro.
Bij het vieren hoort ook een geschenk, vinden de initiatiefnemers. „Deze keer geen geschenk áán de kerk, maar een geschenk ván de kerk aan de samenleving.”
De organisatoren hebben daarvoor een thema gekozen dat „aansluit bij de eigen geschiedenis van de eenwording van de drie kerken en bij de actualiteit, waar religies in de wereld helaas vaak in het centrum van spanningen staan.”
Het gaat om een speciaal eenmalig fonds, gericht op het tegengaan van spanningen tussen religies, dat steun verleent aan „verzoeningsactiviteiten en ontmoeting, onderling gesprek en studie naar een vreedzame samenleving.” Projecten die uit dit geschenkfonds worden gefinancierd komen zowel uit Nederland als uit andere werelddelen. Voor het fonds hebben de briefschrijvers een streefbedrag van 1 miljoen euro in gedachten, „bijeen te brengen uit bijdragen uit ons midden en van sympathisanten om ons heen.”
Drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, vindt het desgevraagd „niet kies” dat twee leidinggevenden uit het LDC in stilte een feestbijeenkomst voorbereiden die in het kader moet staan van de totstandkoming van de PKN. „En dat terwijl juist nu de kerk in spanning en verwarring verkeert.” Hiermee negeren ze volgens hem de verantwoordelijkheid van de synode, terwijl ook de inhoud van de consideraties van de classicale vergaderingen nog niet bekend is. „Het ontgaat mij waarom de weerstand tegen het beleid van de synode in delen van de kerk onnodig vergroot wordt, door na de aankondiging van de viering van 12 december nu al aan een feestbijeenkomst te werken.”
Vergunst wijst erop dat de triosynode vandaag heeft gesproken over de kerntaken van de dienstenorganisatie voor de komende tijd. Daarbij wordt als beleid ook geformuleerd het ontwikkelen van een jeugdbeweging binnen de kerk. „Als men nu in dat kader bij de kerk passende activiteiten voorbereidt, zou ik meer sympathie kunnen opbrengen”, aldus de algemeen secretaris.