Buitenland

Massaal protest in Londen tegen Bush

Op de derde dag van het bezoek van de Amerikaanse president George Bush aan Londen hebben in het centrum van de Britse hoofdstad tienduizenden mensen geprotesteerd tegen het Irak-beleid van de Amerikaanse en Britse regering.

AP
21 November 2003 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:44

Bush zelf had donderdag een onderhoud met de Britse premier Tony Blair, waarin beide regeringsleiders niet alleen zaken bespraken waarover ze het eens zijn, zoals Irak, maar ook zaken waarover ze het niet eens zijn, zoals de detentie van negen Britten op de Amerikaanse marinebasis bij Guantanamo in Cuba. Beiden veroordeelden de reeks zelfmoordaanslagen in Istanbul.

Volgens de organisatoren liepen zeker 200.000 mensen mee in de protestmars door Londen, die vanaf de campus van de Universiteit van Londen onder meer langs het Britse parlement en de ambtswoning van Blair voerde. De politie hield het op 70.000 betogers. Meer dan 5000 agenten waren op de been om de demonstratie in goede banen te leiden.

Aan het eind van de werkdag kwamen demonstranten die niet aan de mars hadden deelgenomen naar Trafalgar Square voor een protestbijeenkomst. Op het plein was een 5 meter hoog papier-machébeeld van George Bush opgesteld, dat ritueel werd omgetrokken door de demonstranten. Later op de avond werden er kampvuren ontstoken, waar de demonstranten hun borden met leuzen en Bush-poppen in verbrandden.

De protesten tegen Bush verliepen zonder noemenswaardige incidenten. In totaal zijn volgens de Britse politie zo’n vijftig mensen aangehouden, vooral voor dronkenschap, diefstal en drugsbezit. Bush zei niet geraakt te zijn door de talrijke demonstraties tegen zijn bezoek. „Ik ben blij dat dit een land is waar de bevolking zich uit kan spreken tegen de eigen leiders. In Bagdad kon dat vóór de oorlog tegen Irak niet.”

Op de persconferentie na hun onderhoud benadrukten Bush en Blair dat ze gelijk hadden toen ze besloten ten strijde te trekken tegen Saddam Hussein en herhaalden ze hun voornemen om het karwei af te maken. „In de oorlog tegen het terrorisme is Irak momenteel het belangrijkste slagveld. We hebben geen andere keus dan onze opdracht in dat land te volbrengen”, aldus Blair.

Over een aantal andere onderwerpen dan Irak en de strijd tegen het terrorisme zijn Blair en Bush het minder eens met elkaar. De Amerikaanse president gaf geen duimbreed toe in de zaak van de negen Britten die al bijna twee jaar vastzitten in Guantanamo op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Die worden, net als zo’n 600 anderen, vastgehouden zonder enige vorm van proces en onder volgens critici bijna onmenselijke omstandigheden. De druk op Blair om een oplossing te forceren in de zaak is de afgelopen maanden sterk toegenomen. De Britse premier zei na zijn onderhoud met Bush slechts dat de kwestie „op korte termijn” zal worden opgelost. Bush deed geen enkele uitspraak die de stelling van Blair onderbouwde.

Ook over het opheffen van de importheffingen op Europees staal deed Bush geen concessies. De Werelhandelsorganisatie (WTO) bepaalde onlangs dat de Amerikaanse maatregelen moeten worden ingetrokken, op straffe van strafheffingen van Europese zijde op een groot aantal Amerikaanse goederen, wat uit zou kunnen monden in een handelsoorlog. Bush zei in Londen slechts dat hij „tijdig” een besluit zal nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer