Moerland struikelt over Liborkwestie
UTRECHT (ANP). Piet Moerland treedt per direct terug als topman van Rabobank al gevolg van de uitkomsten van de onderzoeken naar fraude met rentetarieven. Moerland was sinds 2009 bestuursvoorzitter en zou eigenlijk in 2014 met pensioen gaan.
Op een korte onderbreking na is Moerland sinds 1979 werkzaam geweest in de top van de bank en was dan ook met recht een boegbeeld uit eigen gelederen. Voor hij in 2003 zitting nam in de raad van bestuur van Rabo, was hij onder meer lid van de raad van toezicht, lid van de raad van beheer en lid van de raad van advies.
„Piet is als bestuurder een baken van kennis en vertrouwen”, zei zijn voorganger Bert Heemskerk bij Moerlands aantreden tot bestuursvoorzitter in 2009. „Bovendien is hij een echte bruggenbouwer, iemand die mensen bij elkaar kan en wil brengen. Hij is iemand die van nature vertrouwen inboezemt. Dat is zeer belangrijk bij een bank.”
Als topman wist Moerland de Rabobank door een lastige periode te loodsen. Hij kon alleen niet voorkomen dat zijn bank in opspraak raakte door het Liborschandaal. Rabobank wordt er met een flink aantal andere banken van beschuldigd dat belangrijke rentetarief te hebben gemanipuleerd en moet daarvoor boetes betalen van in totaal 774 miljoen euro.
Dit voorjaar kwam bovendien aan het licht dat Moerland hard in aanvaring was gekomen met financieel directeur Bert Bruggink. De verhoudingen zouden zijn verzuurd door het ontslag van bestuurslid Gerlinde Silvis eind januari, waarbij de topman de overige bestuurders niet zou hebben betrokken. De raad van commissarissen liet op 5 april weten dat de verhoudingen inmiddels weer waren genormaliseerd.
Onlangs presenteerde Moerland een nieuwe strategie voor de coöperatieve bank. Daarin wordt het toezicht vanuit het hoofdkantoor in Utrecht op de lokale Rabobanken opgevoerd. Volgens Moerland is dat onvermijdelijk omdat toezichthouders als de AFM en DNB de regels aanscherpen.
Naast zijn lange carrière in bankenland is Moerland ook een wetenschapper van aanzien op het gebied van bedrijfsbeleid en -financiën. Nadat hij cum laude was afgestudeerd als bedrijfseconoom in Rotterdam, was hij bijna 25 jaar hoogleraar in Groningen en Tilburg. In die tijd begeleidde hij veel promovendi.
In zijn vrije tijd is Moerland onder meer bestuurslid bij de Nederlandse Bachvereniging. Daarnaast heeft hij een nevenfunctie in het bestuur van de Nationale Coöperatieve Raad voor Land- en Tuinbouw.