Kerk & religie

„Kerk in Nepal bemoediging voor Westen”

NIJKERK. „Het leek wel alsof we door het Bijbelboek Handelingen liepen.” Zo omschreven Diane Palm en Kees Zeelenberg maandagavond in Nijkerk hun reis door Nepal.

Redactie kerk
29 October 2013 11:09Gewijzigd op 15 November 2020 06:41
In De Schakel te Nijkerk hield de HGJB maandag een diaconale avond rond het thema ”Leven met lef”. Tijdens de bijeenkomst vertelden Diane Palm en Kees Zeelenberg over de kerk in Nepal. beeld André Dorst
In De Schakel te Nijkerk hield de HGJB maandag een diaconale avond rond het thema ”Leven met lef”. Tijdens de bijeenkomst vertelden Diane Palm en Kees Zeelenberg over de kerk in Nepal. beeld André Dorst

De medewerkers van de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) maakten hun reis in het kader van het tweejaarlijkse diaconale project, dat dit keer voor het eerst de titel van het HGJB-jaarthema draagt: ”Leven met lef”.

In een serie van tien zogeheten diaconale avonden vertellen Palm en Zeelenberg over Nepal, een land waar pas in 1952 de eerste christenen werden gedoopt. In totaal bereikt de HGJB zo’n 200 hervormde gemeenten binnen de Protestantse Kerk met de avonden, laat Palm weten. „Diaconaat is niet alleen een zak geld geven, het is de ander in de ogen kijken. Die kans willen we gemeenten bieden tijdens deze bijeenkomsten.”

Bezinning en actie zijn twee kernwoorden voor de avonden. Het diaconale project heeft vier speerpunten: kerkstichting in de Himalaya, Bijbelonderwijs voor (jonge) gelovigen, hulp bij kinderwerk in de kerken en zorg voor kwetsbaren.

Navolgen

„Het verhaal van Nepal vertellen, biedt ons de kans om jongeren in Nederland een stap verder te helpen in het navolgen van Jezus Christus”, legt Kees Zeelenberg aan de ruim zestig aanwezige jeugdwerkleiders en belangstellenden uit. „Dat navolgen heeft natuurlijk te maken met je hartsgesteldheid, maar ook met uiterlijke vormen. Ben je zichtbaar als christen in de maatschappij? God legt een claim op de aarde, die is Zijn eigendom. Op het leven van jongeren legt Hij dezelfde claim. Het gaat in het geloof niet alleen om de persoonlijke relatie met God, maar ook om de bouw van Zijn koninkrijk, om Zijn plan met deze wereld.”

Tijdens hun reis door Nepal, die de twee in maart maakten, ervoeren ze „een dynamiek die wij in Nederland niet meer kennen”, aldus Palm. „Het leek wel alsof we door het Bijbelboek Handelingen liepen. We hoorden dat veel mensen door een wonder tot geloof zijn gekomen. Vooral de afgelopen vijf jaar is hun aantal toegenomen. We hoorden van dove mensen die het Evangelie begrepen, van zieken die op het gebed van christenen genazen, van hindoepriesters die vaak via dromen tot God kwamen 
en daarna hun tempels afbraken.”

Nepalezen zijn volgens Palm „geboren evangelisten. We kwamen jonge christenen tegen en vroegen hun: Geloven je ouders ook? „Die geloven nóg niet”, was dan het antwoord. Het verlangen dat daaruit spreekt, tekent de Nepalese christenen.”

Aan de hand van de levensverhalen van christenen in Nepal, brengen de HGJB-medewerkers het thema ”Leven met lef” voor het voetlicht. Binod bijvoorbeeld, is een jongen die ”thanka’s” schilderde. Dat zijn ronde tekeningen met meditatieve boeddhistische teksten. Nu hij christen is, gebruikt hij de thankaschilderkunst om het Evangelie te verkondigen. Zijn tekeningen met Bijbelteksten verkoopt hij aan Nepalezen en aan de vele toeristen die de Himalaya bezoeken.

Ook vertellen ze van ds. Navaraj, de zoon van een hindoepriester. Hij bekeerde zich tot het christendom, moest van zijn vader kiezen tussen zijn familie of zijn geloof „en dat terwijl de familiebanden in Nepal heel sterk zijn.” Hij vertrok naar de stad. Daar werd hij ernstig ziek. Hij moest geopereerd worden en tijdens de ingreep riep God hem op om de Himalaya in te trekken. Half verlamd ging hij, waardoor er nu veertig kerken in het gebergte zijn ontstaan.

Getuigenissen

Wat raakt je in de getuigenissen van christenen in Nepal? Hoe stimuleren de getuigenissen 
jou om zelf Jezus Christus na 
te volgen? Welke mogelijkheden zie je om in Nederland te leven met lef, gericht op het konink-rijk van God? Die vragen moet het publiek in tweetallen behandelen.

Eén aanwezige vraagt zich af of wij in het Westen niet meer openstaan voor dromen. „God moet daar op die manier beginnen”, antwoordt een ander. „Wij hebben het Woord.” Zeelenberg stemt daarmee in. „Hoe duidelijk wil je het hebben: letters, zwart op wit, de Bijbel.”

Een ander in de zaal is geraakt door de onbevangenheid van de Nepalezen. Zeelenberg: „Je ziet dat de eerste liefde die zij hebben een enorme motor is. Natuurlijk heeft de kerk in Nepal ook haar zorgen. Bijvoorbeeld rond leiderschap en toerusting. Maar wat opvalt, is die enorme liefde, waardoor ze direct naar hun buurman gaan en hem willen vertellen 
over het Evangelie van Jezus Christus.”

„De kerk lijkt in Europa soms een verloren zaak”, voegt Palm eraan toe. „Maar God laat ons zien dat Hij Zijn koninkrijk op aarde zal waarmaken. Laat de kerk in Nepal daarom voor ons vooral een bemoediging zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer