Buitenland

Obama verder in het nauw door spionage

BERLIJN (ANP/DPA). De Amerikaanse president Barack Obama raakt steeds meer in verlegenheid door het bespioneren van de Duitse bondskanselier Angela Merkel door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Een hooggeplaatste bron binnen de NSA zei tegen de Duitse krant Bild am Sonntag dat Obama al sinds 2010 op de hoogte was van het afluisteren van de mobiele telefoon van Merkel.

28 October 2013 06:47Gewijzigd op 15 November 2020 06:39

Het artikel is zeer pijnlijk voor Obama. Enkele dagen geleden heeft hij Merkel nog verzekerd dat hij niet op de hoogte was van het onderscheppen van telefoontjes van de bondskanselier. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Susan Rice zou die lezing tegenover The New York Times hebben bevestigd. Maar volgens de bron aan Bild heeft chef Keith Alexander van de NSA Obama al in 2010 persoonlijk op de hoogte gesteld van het afluisteren van Merkel. „Obama heeft de actie niet stopgezet, maar door laten lopen”, zei de bron.

Later zou het Witte Huis bij de NSA een uitgebreid dossier over Merkel hebben opgevraagd. Obama zou alles willen weten over Merkel. „Wie is die vrouw?” zo zou hij hebben gevraagd. Het Duitse blad Der Spiegel gooide nog wat extra olie op het vuur en meldde dat de NSA de berichten op de mobiele telefoon van Merkel al sinds 2002 onderschept.

Duitse politici hebben verontwaardigd gereageerd op de berichten over het bespioneren van Merkel. De SPD, Groenen en Die Linke drongen aan op een parlementair onderzoek naar de spionageactiviteiten van de Amerikanen in Duitsland. „Het zwaar geschonden vertrouwen in de bescherming van privégegevens kan alleen worden hersteld door opheldering te geven over de afluisterpraktijken”, zei de SPD’er Thomas Oppermann. Fractieleider Volker Kauder van de CDU, de partij van Merkel, wilde zover niet gaan. Hij eist wel van de Amerikanen dat ze hun uiterste best doen om het geschonden vertrouwen te herstellen.

Uit een enquête, die in opdracht van Bild am Sonntag is uitgevoerd, blijkt dat drie op de vier Duitsers willen dat de Verenigde Staten excuses aanbieden voor het afluisteren van de mobiele telefoon van Merkel. Slechts 17 procent vindt een spijtbetuiging niet noodzakelijk. Een kleine 30 procent van de Duitsers wil dat de Europese Unie onderhandelingen over een vrijhandelszone met de VS stop zet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer