Tweede Kamer tegen rookverbod horeca
De Tweede Kamer wil dat de horecaondernemers de mogelijkheid krijgen om door middel van een luchtzuiveringssysteem hun zaak rookvrij te maken.
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid is bereid een onafhankelijk onderzoek te laten verrichten naar de effectiviteit van de ventilatiesystemen.
Dat bleek woensdag tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer. CDA, VVD en LPF vinden dat Hoogervorst te ver doorschiet met zijn maatregelen om werknemers per 1 januari volgend jaar rookvrije werkplekken te garanderen. Met name het rookverbod dat de bewindsman in de horeca in wil voeren, stuitte op verzet. Overigens wil de minister de horeca al meer tijd geven om te komen tot een rookverbod. Nog dit jaar moet de sector met een stappenplan komen, zodat het rookverbod vanaf volgend jaar geleidelijk wordt ingevoerd.
De Tweede Kamer oordeelde woensdag dat de bewindsman nog niet ver genoeg ging en bepleitte de mogelijkheid om luchtzuiveringssystemen in de horeca te plaatsen. Deze hebben de vorm van bushokjes en rokers kunnen daar samen onder gaan staan en hun rookwaar opsteken. In eerste instantie voelde de bewindsman daar niet voor, omdat deze systemen niet alle tientallen kankerverwekkende stoffen uit de lucht zuiveren. Later in het debat toonde hij zich bereid een onafhankelijk onderzoek te laten verrichten naar de effectiviteit.
Hoogervorst verklaarde dat eenmansbedrijven in de horeca hun klanten geen rookverbod op hoeven te leggen. Omdat deze uitbaters geen werknemers in dienst hebben, hoeven zij hen ook niet te beschermen tegen de schadelijke tabaksrook. Ook klanten in tabaksspeciaalzaken mogen blijven roken. De linkse fracties zijn tegen een rookverbod in coffeeshops, maar minister Hoogervorst wil voor deze plaatsen waar softdrugs worden verhandeld en gerookt, geen uitzondering maken.
De bewindsman benadrukte woensdag de schadelijke gevolgen van het meeroken en noemde een rapport van de Gezondheidsraad dat eerder deze week verscheen. Sommige fracties vonden de cijfers daarvan overdreven, maar volgens Hoogervorst is er sprake van een ramp als blijkt dat maar de helft van het rapport op waarheid berust. Per jaar vallen er volgens Hoogervorst door meeroken net zo veel slachtoffers als door honderd vuurwerkrampen in Enschede.
CDA en VVD bekritiseerden de Gezondheidsraad vanwege het rapport. Ze vinden dat het adviesorgaan zich „onwaardig” heeft gedragen door het rapport enkele dagen voor het kamerdebat over het antirookbeleid te presenteren.