Christenvervolging

„Christenvervolging toegenomen in 20 landen”

In twintig landen in de wereld is de vervolging van christenen in de afgelopen twee jaar toegenomen. Dat blijkt uit een studie van de rooms-katholieke hulporganisatie Kerk in Nood naar christenvervolging in dertig landen waar al hevige vervolging heerst.

Redactie kerk
21 October 2013 16:28Gewijzigd op 15 November 2020 06:32
Beeld EPA
Beeld EPA

Het rapport ”Persecuted and Forgotten?” (vervolgd en vergeten?) werd vorige week aangeboden aan het Engelse parlement. Dat maakte de nieuwssite ucanews maandag bekend.

De landen waar de vervolgde kerk veel te lijden heeft, zijn bijvoorbeeld Afghanistan, Birma, China, Laos, Nigeria en Noord-Korea. Vrijwel alle landen van het Midden-Oosten staan op de lijst van Kerk in Nood. Daar volgde op de Arabische Lente een christelijke winter, aldus John Pontifex, een van de opstellers van het rapport. „Nieuw is dat het christendom nu ook definitief dreigt te verdwijnen in landen waar het eeuwenlang stevig verankerd was, in het bijzonder in het Midden-Oosten. Door de onderdrukking en de exodus van christenen is de status van het christendom als wereldgodsdienst bedreigd.”

Uit onderzoek uit 2010 blijkt dat christenen in driekwart van de incidenten met betrekking tot religieuze vervolging het slachtoffer zijn. De instrumenten om christenen te vervolgen zijn eindeloos, zegt Pontifex. Kerken worden verbrand, inwoners worden opgehitst tegen christenen, christelijke meisjes worden ontvoerd of verkracht, de regering en landelijke media zorgen voor anti-christelijke propaganda of christenen ervaren discriminatie op scholen en in het beroepsleven.

In veel van deze landen vormen fundamentalistische moslimgroepen het grootste obstakel voor godsdienstvrijheid. Christenen zijn daarvan de dupe. Deze vervolging heeft volgens het rapport niet louter te maken met het christelijk geloof. Het christendom wordt gezien als een westerse godsdienst en als plaatselijke christenen ook nog eens contacten met christenen in het buitenland hebben, versterkt dat bij militante moslims de argwaan.

Christenen kunnen het ook zwaar hebben in landen met een min of meer communistische regering zoals China, Cuba en Noord-Korea. In enkele van deze staten, zoals Laos en Cuba, ziet Kerk in Nood lichte verbetering in de positie van christenen. In een aantal totalitaire staten als Oezbekistan kunnen geregistreerde christelijke kerken in redelijke vrijheid samenkomen. Niet-geregistreerde christenen, vaak protestanten, baptisten en evangelischen, lijden echter onder vervolging als absurd hoge boetes, opsluiting en marteling.

In sommige landen lijden christenen onder de wil van een bevolkingsmeerderheid met een andere religieuze achtergrond. In Sri Lanka en Birma zijn christenen regelmatig slachtoffer van aanslagen door boeddhistische landgenoten.


Landen waar christenvervolging is toegenomen:

Afghanistan, Bosnië-Herzegovina, China, Egypte, Eritrea, India, Indonesië, Iran, Israël/Palestijnse Gebieden, Maldiven, Mali, Nigeria, Pakistan, Sri Lanka, Sudan, Syrië, Tanzania, Oezbekistan, Vietnam en Jemen.


Download hier het hele rapport (pdf).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer