Friese kerken staan stil bij brand Leeuwarden
LEEUWARDEN. Vanuit heel Friesland is steun betuigd aan de slachtoffers van de brand in Leeuwarden. De onderlinge steun kreeg op de avond zelf vorm en breidt zich nog uit, onder meer via spontane acties.
In veel Friese kerken werd zondag stilgestaan bij de brand, bijvoorbeeld in de gebeden. De rooms-katholieke Titus Brandsmaparochie in Leeuwarden had gisteren twee vieringen, zowel in de Dominicuskerk aan de Harlingerstraat als in de Bonifatiuskerk aan de Voorstreek. Laatstgenoemde kerk is vlak bij de plek van de brand. „Het heeft een enorme impact. We hebben gebeden voor de slachtoffers. Niet alleen voor het dodelijke slachtoffer en de nabestaanden, ook voor hen die alles zijn kwijtgeraakt”, aldus pastor Kamsma.
In de doopsgezinde kerk aan de Wirdumerdijk, een andere kerk in de binnenstad, enkele straten vanaf de Kelders, ging PKN-predikant Boot voor. Hij benoemde in het gebed „de familie en al de mensen die hem lief hebben gehad.” Ds. Boot bad om sterkte voor nabestaanden en voor iedereen in de stad Leeuwarden die getroffen is. Na afloop kon er worden koffiegedronken en konden mensen hun verhaal delen, aldus voorzitter Koning-Hoogkamp.
In de Leeuwarder Grote of Jacobijnerkerk werd zondag in de ochtenddienst tevens stilgestaan bij de brand. „We hebben voorbede gedaan voor alle getroffenen in brede zin”, aldus PKN-predikant Roest. Ook in Pelikaankerk in de stad, waar oud-PKN-scriba ds. Plaisier voorging, werd stilgestaan bij de brand, zowel aan het begin van de dienst als in de voorbede. Vanuit andere hoeken kwamen eveneens steunbetuigingen, onder meer voor ondernemers in het gebied die zwaar zijn getroffen. Zondagmiddag werd via sociale media een oproep gedaan om een benefietconcert te houden voor de getroffenen.
Een ander initiatief is van de ”crowdfundingssite” www.dreamordonate.nl, waarop een inzamelingsactie is gestart voor de slachtoffers. Het doel is om 10.000 euro op te halen. In overleg met de gemeente Leeuwarden, het wijkpanel en betrokkenen „zullen we ervoor zorgen dat het geld terechtkomt bij de mensen die dat het meest nodig hebben”, is te lezen op Facebook. Veel bewondering en respect zijn er ook voor de inzet van alle hulpverleners.
De brandweerlieden uit de diverse Friese korpsen werden op Twitter door vele mensen helden genoemd. De organisatie van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 wijst via Twitter op de ”mienskip” (gemeenschap), in goede én in slechte tijden. „Dat is de kracht die er nu in Leeuwarden leeft.”