Binnenland

„Goeree-Overflakkee ligt niet in Zeeland”

MIDDELHARNIS. Na de zware regenval van afgelopen weekend was Goeree-Overflakkee volop in het nieuws. Diverse media spraken van „het Zeeuwse eiland”, terwijl het gebied bij Zuid-Holland hoort. Op Facebook is een pagina geopend voor mensen die zich hieraan storen.

18 October 2013 17:21Gewijzigd op 15 November 2020 06:30
De haven van Middelharnis. beeld Sjaak Verboom
De haven van Middelharnis. beeld Sjaak Verboom

De pagina van oprichter Pepijn Quist uit Dirksland sloeg aan. Binnen drie uur stond de teller op 3000 ”likes”. Inmiddels vinden bijna 5800 mensen de pagina leuk. Als belangrijkste motief voor zijn actie noemt Quist dat hij er genoeg van heeft om continu te moeten uitleggen dat Goeree-Overflakkee bij Zuid-Holland hoort.

„Typisch eilanddenken”, zo noemt SGP-raadslid Slootweg uit Middelharnis het losgekomen sentiment. Ook in Zeeland is het eilandgevoel volgens hem springlevend. Veel inwoners koesteren hun eigen dialect en mentaliteit, dat geldt eveneens voor Goeree-Overflakkee. Dat iemand een Facebookpagina aanmaakt om te onderstrepen dat het eiland bij Zuid-Holland hoort, verbaast Slootweg daarom niets.

De gerichtheid op Zuid-Holland heeft volgens Slootweg een lange voorgeschiedenis. „Al sinds de 19e eeuw is er een sterke oriëntatie op Rotterdam. Veel Flakkeese mannen kwamen af op de werkgelegenheid in het Rotterdamse havengebied. Ook vandaag de dag verdienen veel inwoners van Goeree-Overflakkee hun boterham in Rotterdam en omgeving.”

Sommige inwoners van het eiland voelen zich meer verwant met Zeeland dan met Zuid-Holland. J. van Hoorn bijvoorbeeld, oud-directeur van de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis. Hij doelt met name op het godsdienstige karakter van Goeree-Overflakkee. „Vooral het westelijk deel van het eiland is erg kerkelijk. Er zijn diverse gereformeerde gemeenten en hersteld hervormde gemeenten, en de hervormde gemeenten behoren in meerderheid tot de Gereformeerde Bond. En bij verkiezingen is de SGP steevast de grootste partij. Daarin is Goeree-Overflakkee toch eerder als Zeeuws dan als Zuid-Hollands te typeren”, aldus Van Hoorn.

Toch gaat het moderne levens­gevoel volgens Slootweg ook Goeree-Overflakkee niet voorbij. „Op kerkelijk terrein vinden de nodige veranderingen plaats. Waarden en normen verschuiven. Sommige kerken groeien ten koste van andere. Ook krijgen evangelische gemeenten steeds meer voet aan de grond.”

Herkenbaar, vindt Van Hoorn. Hij voegt eraan toe dat Flakkee zelfs berucht is om zijn drugs­gebruik. „Toch is er ook veel kerkelijk betrokken jeugd en zijn er veel jonge gezinnen. Daarin is er niet veel verschil met 25 jaar geleden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer