Thuistest ingezet tegen baarmoederhalskanker
DEN HAAG (ANP). Nederland kent een goed bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, maar om de preventie te verbeteren krijgen vrouwen de gelegenheid thuis zélf een uitstrijkje te maken. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Welzijn vrijdag laten weten aan de Tweede Kamer.
Bij een uitstrijkje wordt een beetje weefsel van de baarmoederwand gehaald voor preventief gynaecologisch kankeronderzoek. De Gezondheidsraad drong er eerder al op aan om vrouwen die niet reageren op de oproep om bij een ziekenhuis of huisarts een uitstrijkje te laten maken, een test op te sturen waarmee ze thuis aan de slag kunnen.
De zogenoemde HPV-thuistest kan een uitkomst zijn voor vrouwen die moeite hebben om naar een dokter te gaan, bijvoorbeeld omdat ze seksueel misbruikt zijn. De uitslag van de test is overigens niet meteen bekend. Vrouwen moeten het zelf afgenomen weefsel opsturen naar een laboratorium.
„Ondanks het goede bevolkingsonderzoek krijgen jaarlijks nog steeds ruim 700 - vooral jongere - vrouwen baarmoederhalskanker en sterven er rond de 200 aan deze ziekte”, aldus Schippers. „Nu krijgt 77 procent van de doelgroep eens per 5 jaar een uitstrijkje, maar de helft van de gevallen van baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen die nooit, of niet regelmatig zijn gescreend.”