Groente bevat ongewenst veel nitraat
Veel groente bevat ongewenste hoeveelheden nitraat, in een enkel geval meer dan de wet toestaat.
Dat heeft de Consumentenbond vastgesteld na onderzoek van zeventien soorten in de maanden september en oktober. Paksoi, spinazie, kropsla, radijs, veldsla, koolrabi en bleekselderij hebben de hoogste nitraatgemiddelden als deze groenten niet biologisch verantwoord worden geteeld. Biologisch geteelde groente heeft vaak de helft van het gemiddelde nitraatgehalte. Alleen bij Chinese kool scoort de biologische variant juist slechter.
Een teveel aan nitraat kan schadelijk zijn. De stof vormt in het lichaam nitriet, dat de zuurstof in het bloed vermindert. Dat kan de gezondheid van baby’s en peuters schaden. In combinatie met andere stoffen kan nitriet ook kankerverwekkend zijn.
Nitraat in groente is vooral afkomstig van kunstmest. „Veel reguliere telers in Europa hebben moeite om onder de wettelijke grenzen te blijven. De biologische telers gaat dit gemakkelijker.” De ecogroente ziet er volgens de bond echter wel vaak slechter uit.