Economie

AMX en KPN voerden maandenlange strijd

AMSTERDAM (AFN). América Móvil (AMX) liet woensdagavond weten het voorgenomen bod op KPN niet door te zetten. Hieronder volgt een chronologisch overzicht van de strijd die beide bedrijven afgelopen maanden voerden.

16 October 2013 19:26Gewijzigd op 15 November 2020 06:27

Mei 2012: América Móvil brengt een bod uit van 8 euro per aandeel, met als doel een belang van bijna 28 procent te verkrijgen. KPN bestempelt het bod als ongevraagd en vindt het bovendien te laag.

Juni: Ondanks het verzet van KPN, dat zijn aandeelhouders onder meer met een mogelijke verkoop van de Duitse dochter E-Plus probeert te paaien, slaagt América Móvil er moeiteloos in het gewenste belang te verwerven.

December: KPN telt bij een veiling van frequenties voor mobiele telefonie en internet in totaal 1,35 miljard euro neer, veel meer dan verwacht. Dat betekent dat er geen financiële ruimte meer is om de aandeelhouders dividend te betalen over 2012.

Februari 2013: De financiële situatie bij KPN is nijpender dan gedacht. Het bedrijf kondigt een kapitaalversterking ter waarde van 4 miljard euro aan. Het verzekert zich daarbij van de steun van América Móvil, dat in ruil daarvoor onder meer twee commissarissen mag leveren.

April: De aandeelhouders gaan tandenknarsend akkoord met de aandelenemissie. 2 weken later bij de presentatie van de (tegenvallende) eerstekwartaalcijfers wordt bovendien bekendgemaakt dat zij ook in 2013 en 2014 niet op dividend hoeven te rekenen.

Juli: KPN kondigt aan zijn Duitse dochter E-Plus te verkopen aan Telefónica Deutschland. Eigenaar Carlos Slim van América Móvil vindt de overnameprijs van in totaal 8,1 miljard euro te laag.

9 augustus: Slim doet een greep naar de macht bij KPN. Hij stelt een overnamebod van 2,40 euro per aandeel in het vooruitzicht. Analisten en beleggers spreken van een magere overnamepremie. De politiek reageert bezorgd op de ontwikkelingen rond ’s lands grootste telecombedrijf.

26 augustus: América Móvil gaat akkoord met een verbeterd bod op E-Plus. Het Mexicaanse bedrijf zet wel zijn bod op heel KPN door, en belooft dat in ieder geval het merk en het hoofdkantoor in Den Haag behouden blijven.

29 augustus: Stichting Preferente Aandelen B KPN tuigt een beschermingsconstructie op om te voorkomen dat KPN zomaar in handen van América Móvil valt. De Mexicanen laten een dag later weten niet van plan te zijn hun bod te verhogen.

9 september: Financieel directeur Eric Hageman legt „om persoonlijke redenen” per direct zijn functie neer. KPN stelt dat zijn vertrek geen verband houdt met de recente ontwikkelingen bij de onderneming.

12 september: KPN en América Móvil laten weten dat zij „constructieve gesprekken” aan het voeren zijn. Daarbij komen zowel financiële als niet-financiële aspecten van de beoogde overname aan bod. Veel kenners menen dat de aanstaande verkoop van E-Plus een hoger bod zal rechtvaardigen.

2 oktober: De aandeelhouders van KPN stemmen tijdens een buitengewone vergadering in met de verkoop van E-Plus. Ondanks de vele vragen die leven bij beleggers, wil het bestuur van KPN inhoudelijk niets zeggen over de gesprekken met América Móvil.

16 oktober: América Móvil laat weten het bod op KPN niet door te zetten. De beschermingsconstructie en de houding van het KPN-bestuur geven volgens het bedrijf aan dat het onmogelijk wordt meer dan 50 procent van de stemmen bij KPN te verkrijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer