Politiek

„Brussel zal begrotingsakkoord accepteren”

DEN HAAG (ANP). Het kabinet verwacht dat de Europese Commissie het begrotingsakkoord met de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zal accepteren. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ziet het oordeel van Brussel „met vertrouwen” tegemoet, zei hij woensdag in de Kamer.

16 October 2013 17:37Gewijzigd op 15 November 2020 06:27
Minister Lodewijk Asscher (L) van Sociale Zaken en minister Jeroen Dijsselbloem van Financien tijdens de vergadering over het begrotingsakkoord in de Tweede Kamer. beeld ANP
Minister Lodewijk Asscher (L) van Sociale Zaken en minister Jeroen Dijsselbloem van Financien tijdens de vergadering over het begrotingsakkoord in de Tweede Kamer. beeld ANP

Dijsselbloem reageerde op de eerste doorrekening van het pakket door het Centraal Planbureau. Volgens het CPB stijgt door het akkoord dit jaar en in 2014 het overheidstekort met 700 miljoen. Dat komt vooral doordat het planbureau een korting op de budgetten van de departementen van 400 miljoen niet meetelt, omdat die nog niet is ingevuld.

Maar Dijsselbloem verwacht geen problemen. De nadere invulling komt er nog, verzekerde hij. Ook over enkele onzekerheden in het begrotingsakkoord die het CPB signaleert, maakt Dijsselbloem zich geen zorgen.

De oppositiefracties die het akkoord niet ondertekenden, uitten woensdag scherpe kritiek. Volgens CDA-leider Sybrand Buma blijft het kabinet koersen in de verkeerde richting in plaats van te zorgen voor lastenverlichting en het verkleinen van de overheid. De economische crisis wordt zo niet opgelost, is zijn overtuiging.

Ook SP-leider Roemer ziet niets in het akkoord. Dat het kabinet vasthoudt aan 6 miljard extra bezuinigingen volgend jaar noemt hij „funest”. Overigens is de SP wel bereid enkele onderdelen van het pakket te steunen, zoals de snellere hervorming van het ontslagrecht. Ook het CDA en GroenLinks zijn bereid zich constructief op te stellen.

PVV-leider Geert Wilders sprak smalend over het „crematoriumakkoord”, omdat het vrijdag werd gepresenteerd voor een decor van zwarte gordijnen. „Het slopen van Nederland” gaat dankzij de nieuwe afspraken gewoon door, zei hij.

Premier Mark Rutte zei blij te zijn dat het akkoord politieke rust brengt omdat er nu „werkbare meerderheden” ontstaan. De coalitie van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Senaat. Met steun van D66, ChristenUnie en SGP komt die er wel.

Deze oppositiepartijen zijn alleen gebonden aan de onderdelen waarover in het begrotingsakkoord afspraken zijn gemaakt, onderstreepte de premier. Volgens D66-leider Alexander Pechtold blijft er nog genoeg ruimte over om oppositie te voeren. Pechtold verzette zich echter niet tegen het beeld dat driekwart van het beleid nu gesteund wordt door de drie oppositiefracties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer