Politiek

„Spreek supermarkt aan op voedselverspilling”

DEN HAAG. Supermarkten moeten, als het aan Tweede Kamerlid Klaver (GroenLinks) ligt, worden verplicht om bekend te maken hoeveel voedsel ze weggooien. Klavers collega Dik-
Faber van de ChristenUnie wil dat supers niet aansprakelijk kunnen worden gesteld als ze eten weggeven aan de voedselbank.

Redactie economie
16 October 2013 07:14Gewijzigd op 15 November 2020 06:26
beeld ANP
beeld ANP

Klaver denkt dat supermarkten meer inzicht krijgen en bewuster worden van hun inkoopgedrag en verspilling als ze moeten aangeven hoeveel en welk voedsel ze weggooien. Ook biedt het consumenten de mogelijkheid om supermarkten te kunnen beoordelen. Eten weggooien is niet alleen verspilling, vindt Klaver: „Ook de CO2-uitstoot bij de bewerking, verpakking en het transport van al dat eten is dan voor niets geweest.”

Dik-Faber pleit voor een ”good Samaritan law” (wet van de barmhartige Samaritaan), die supermarkten vrijpleit van aansprakelijkheid als ze voedsel aan de voedselbank geven. Volgens het ChristenUnie-Kamerlid zijn 70.000 gezinnen afhankelijk van de voedselbank, terwijl er bij de supermarkten voor 2 miljard euro aan voedsel wordt weggegooid.

Tegenover de nieuwswebsite nu.nl hekelt Dik-Faber het feit dat dit voedsel naar de verbrandingsoven gaat vanwege voedselveiligheidsregels. In Italië en de Verenigde Staten bestaat volgens haar al wetgeving die supermarkten vrijstelt van aansprakelijkheid als ze voedsel weggeven.

Het Kamerlid heeft een filmpje gemaakt waarin ze met mensen uit een woongroep de afvalbakken van winkels langsgaat om daaruit bruikbaar eten te verzamelen. De mensen van de woongroep doen dit driemaal per week en leven van wat ze in de containers vinden. Ook schreef Dik-Faber een open brief aan de supermarkten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer