Politiek

Oppositie: D66, CU en SGP bijna gedoogpartner

De oppositiepartijen CDA, PVV, SP en GroenLinks zien de partijen die vrijdag een begrotingsakkoord sloten met het kabinet - D66, ChristenUnie en SGP - meer en meer als gedoogpartner van het kabinet. In het Kamerdebat woensdag over het begrotingsakkoord willen ze duidelijk horen wat de partners van het kabinet nu allemaal wel en niet steunen.

Redactie digitale media
15 October 2013 15:37Gewijzigd op 15 November 2020 06:25
Rutte nadat het herfstakkoord is gesloten. Beeld ANP
Rutte nadat het herfstakkoord is gesloten. Beeld ANP

„Ik zie een hoge mate van gedogen”, zegt CDA-leider Sybrand Buma over de handtekeningen van Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP). „De afspraken reiken veel verder dan één begroting en zijn veel nauwer met het kabinet verbonden.”

Volgens Buma is de koers van het kabinet verkeerd en wordt die niet gecorrigeerd door het „knip- en plakwerk” van het begrotingsakkoord. Om de economische crisis en werkloosheid te bestrijden moet het roer volgens het CDA radicaal om.

Emile Roemer (SP) vraagt zich af of de ‘meest geliefde oppositie’ (citaat van minister Jeroen Dijsselbloem) nu de drie definitieve gedoogpartners zijn. „Gedogen ze nu alles, is er ook gesproken over ethische kwesties? Heel veel is nog niet helder.” Ook heeft hij vragen over de regie van premier Mark Rutte bij de onderhandelingen van afgelopen weken en over diens strategie.

Bram van Ojik (GroenLinks) heeft vergelijkbare vragen. „Wat is de prijs die deze drie partijen hebben betaald? Steunen ze nu alle begrotingen en driekwart van het regeerakkoord, zoals Dijsselbloem zei? Of kunnen ze bijvoorbeeld nog tegen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking stemmen?”

Volgens Geert Wilders (PVV) zijn de „nieuwe gedoogpartners nu mede verantwoordelijk voor de afbraak van Nederland”. Ze hebben volgens hem „hun ziel verkocht voor een paar pepernoten. 90 procent van het beleid gaat gewoon door en de enige baan die gered is, is die van premier Rutte”.

Wilders is overigens niet van plan een motie van wantrouwen tegen het kabinet in te dienen, zoals hij bij de algemene beschouwingen in september wel nog deed. Ook de overige oppositiefracties komen niet met dergelijke moties. Wel zullen ze waarschijnlijk moties indienen om de koers van het kabinet op onderdelen bij te stellen.

Het Kamerdebat begint woensdag om 10.15 uur.

Het is de bedoeling dat woensdagavond een begin wordt gemaakt met de Algemene Financiële Beschouwingen die al twee keer zijn uitgesteld omdat er eerder nog werd onderhandeld met oppositiepartijen over steun voor de begroting van 2014.

De financiële beschouwingen, een debat met de minister van Financiën, worden donderdag voortgezet, maar de Kamer wil dan wel de koopkrachtcijfers van het Centraal Planbureau hebben. Een deel van de CPB-berekeningen komt woensdag al.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer