Kerk & religie

Huwelijk is een verbond, geen contract

SOEST. Bijbels gezien is het huwelijk een verbond en geen contract. Een contract is tijdelijk en egoïstisch, terwijl binnen een verbond de relatie voorrang krijgt boven het individu, aldus ds. A. A. F. van de Weg zaterdag op de eerste huwelijksconferentie van het LCJ.

Van een medewerker
14 October 2013 10:18Gewijzigd op 15 November 2020 06:24
Veel belangstelling voor de eerste huwelijksconferentie van het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ). Foto RD, Anton Dommerholt
Veel belangstelling voor de eerste huwelijksconferentie van het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ). Foto RD, Anton Dommerholt

De huwelijksconferentie ”Getrouw(d)!” was georganiseerd door het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ), de jongerenorganisatie binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken. Het aantal aanmeldingen voor deze eerste huwelijksconferentie oversteeg het maximum van veertig echtparen, zodat twaalf stellen op een volgende conferentie moeten wachten.

Ds. Van de Weg, hersteld hervormd predikant te Soest, zei dat het Bijbelse huwelijk een weerspiegeling is van de verbondsrelatie tussen Christus en Zijn gemeente. Veel huwelijken blijven ondermaats omdat men alleen maar genot en onmiddellijke behoeftebevrediging verwacht zonder de gehele overgave aan elkaar.

Toewijding

Mevrouw J. A. Westerink, predikantsvrouw in Urk, hield een voordracht over het onderwerp ”Tijd voor elkaar”. Met vele Bijbelse voorbeelden illustreerde ze dat wederzijdse toewijding essentieel is. Rustige momenten en tijd voor elkaar moeten bewust worden gezocht.

Uit eigen ervaringen wist spreekster dat dit vooral in de heksenketel van de pastorie nogal eens in het gedrang komt. Gemeenteleden mogen niet altijd beslag leggen op hun predikant. Voor predikantsechtparen is het goed uit de sleur te stappen door een uitje als een midweek, ook buiten de vakanties om.

Communicatie

Hans en Jeanette de Korte uit Veenendaal hielden een workshop over ”Communicatie in je relatie”. Relatietherapeut Rien Geluk sprak over ”Huwelijk en gewoontevorming”. Gewoontes zijn op zich niet verkeerd, maar bij een huwelijk zorgen nieuwe of oude gewoontes ook vaak voor conflictstof.

Ds. A. Th. van Olst, christelijk gereformeerd predikant van Utrecht-West, hield een workshop over ”Seksualiteit en gezinsvorming”. Ds. Van Olst benadrukte bij het begin van zijn lezing dat hij de tere onderwerpen niet als seksuoloog of therapeut, maar als predikant vanuit een pastoraal oogpunt wilde behandelen. Volgens hem bestond in het verleden in christelijke kring de neiging de relatie seksualiteit en gezinsvorming te nauw op elkaar te betrekken, terwijl men nu doorslaat naar de andere kant door ze geheel los van elkaar te zien.

Met verwijzing naar Bijbelpassages als Spreuken 5 toonde ds. Van Olst aan dat God aan getrouwde stellen de seksualiteit als een scheppingsgave heeft gegeven om van te genieten. Seksuele gemeenschap is kwetsbaar en daarom heeft seksualiteit het huwelijk nodig. Terwijl omgekeerd ook geldt dat het huwelijk niet zonder seksualiteit kan.

De ‘verplichting’ tot geslachtsgemeenschap die echtparen volgens 1 Korinthe 7 hebben, wil niet zeggen dat men over de grens van de ander heen gaat. Wel blijkt hieruit dat echtparen hun wederzijdse verantwoordelijkheid moeten beseffen en dat het dan goed is ook te spreken over frequentie, setting en sfeer. Volgens ds. Van Olst is seksualiteit een taal die moet worden geleerd: het gaat om het communiceren van de liefde.

Gezinsvorming

Tijdens de workshop bleken de stellingen over gezinsvorming verschillende reacties los te maken. Neem je kinderen of krijg je kinderen? Wat is je verantwoordelijkheid en wat is echte afhankelijkheid van de Heere? Behoedzaam behandelde ds. Van Olst onderwerpen als geboorteregeling en voorbehoedsmiddelen, zonder direct een standpunt voor of tegen in te nemen.

Wel was hij het eens met dr. W. H. Velema, die heeft gesteld dat wie trouwt in principe open moet staan voor de kinderzegen. Ds. Van Olst zette kanttekeningen en nuanceringen bij het ‘natuurlijke’ van onthouding, omdat dan de geslachtsgemeenschap niet doorgaat, juist wanneer het verlangen het grootst is.

Emeritus predikant ds. J. Westerink in Urk sloot de conferentie met een meditatie over ”Vrouw/man naar Gods hart”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer