Gehandicapten ketenen zich vast
Gehandicapten zijn boos op het kabinet-Balkenende. Ze vinden dat ze door voorgenomen bezuinigingen te weinig geld overhouden om rond te komen.
„Straks kan ik niet meer naar de film of een concert. Ik heb daar net zo veel recht op als ieder ander”, vindt Carina, die lichamelijk gehandicapt is. Zij deed dinsdag net als honderden andere mensen met een chronische ziekte of een handicap mee aan de landelijk protestactie ”Ik kan geen kant op” tegen de plannen van de overheid.
Carina had zich in Rotterdam met 25 andere gedupeerden demonstratief vastgeketend aan een maquette van De Nieuwe Schalm, het activiteitencentrum waar ze dagelijks komt. „We kunnen door die bezuinigingen geen kant meer op”, scandeerden de boze bewoners in koor. Zij vrezen dat ze geen geld meer hebben voor leuke dingen doordat de eigen bijdragen voor tandarts, fysiotherapie en geneesmiddelen worden ingevoerd, door minder bijzondere bijstand, lagere huursubsidie, ontkoppeling van lonen en uitkeringen en een hogere eigen bijdrage voor hun zorginstelling.
„Deze mensen leven van een uitkering en kunnen daar net hun huur, eten en kleding van betalen”, zegt L. Huizer, lid van de cliëntenraad van De Nieuwe Schalm. „Zij willen ook wel eens op visite, naar een sportvereniging of naar een concert, maar zijn gekluisterd aan hun huis. We kennen de uitdrukking ”achter de geraniums zitten”, maar straks kunnen deze mensen die niet eens meer kopen.”
Huizer vindt dat de regering de plicht heeft juist de zwaksten in de samenleving te ontzien. Ook de gemeente Rotterdam spreekt hij aan, die gehandicapten meer voor hun vervoer laat betalen. „Ze willen zelfs de beugels achter op de rolstoelen wegbezuinigen, waarmee je in busjes wordt vastgezet. Dat is toch de grootste kolder die bestaat?”
Aan de landelijke actie ”Ik kan geen kant op” namen dinsdag ongeveer 1200 mensen deel in veertig woonvormen en activiteitencentra. Dat meldde het Landelijk Steunpunt cliëntenraden (LSR). In de meeste centra ketenden de bewoners en cliënten zich vast aan de deur of het hek van de instelling. De LSR is tevreden over het verloop van de actie. „De deelnemers hebben een duidelijk signaal gegeven aan het kabinet.”
Donderdag heeft in Den Haag een landelijke demonstratie van gehandicapten plaats. De gehandicapten uit Rotterdam willen daar wel bij zijn. „Ik ben blij dat die Balkenende niet voor mijn neus staat. Dan zou ik hem een blauw oog slaan”, zegt Carina. „Mijn stem is ’ie in ieder geval kwijt.”