Begrotingsakkoord: Meeste gezinnen volgend jaar beter af
DEN HAAG. De meeste gezinnen zijn in 2014 financieel beter af dan zij geweest zouden zijn als de miljoenennota van het kabinet-Rutte II intact zou zijn gebleven.
Dat is een van de belangrijkste conclusies uit het akkoord dat de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP vrijdag hebben gesloten met kabinet en coalitie over de begroting voor volgend jaar.
Gezinnen profiteren vooral van de instandhouding van de gratis schoolboeken in het voortgezet onderwijs. Ook gaat de forse korting die het kabinet wilde doorvoeren in de kinderbijslag niet door.
Doordat het kindgebonden budget wordt geïntegreerd in de nieuwe huishoudentoeslag, gaan alleenverdieners met een modaal inkomen er gemiddeld circa 2,75 procent op vooruit. Voor grotere gezinnen met schoolgaande kinderen kan de koopkrachtwinst fors verder oplopen.
De extra bezuinigingen van 6 miljard euro die Brussel van Nederland eist, blijven staan, maar worden anders ingevuld. Ook komt er meer geld voor onderwijs en regionale werkgelegenheid en stijgt de belasting voor de aanschaf van auto’s.
Lasten
Per saldo vallen de lasten voor burgers en bedrijven in 2014 zo’n 550 miljoen lager uit dan in de miljoenennota staat. Ook in de jaren daarna is dat grosso modo het geval.
De betrokken fracties stemden gisteravond, nadat ze door hun fractieleiders waren bijgepraat. allemaal in met het pakket. De afspraken met de oppositiefracties zijn nodig omdat de regeringspartijen VVD en PvdA in de Senaat geen meerderheid hebben. Ze zijn dus aangewezen op steun van de oppositie. Met hulp van de drie partijen waarmee ze nu een deal hebben, wordt een krappe meerderheid behaald in de Eerste Kamer: 38 van de 75 zetels.
Ook over aanpassingen van het sociaal akkoord werd gisteren met D66, ChristenUnie en SGP overeenstemming bereikt. Zo gaat de aanpassing van het ontslagrecht niet in 2016 in, zoals met vakbonden en werkgevers was afgesproken, maar zes maanden eerder. Een onderdeel van de WW-ingreep uit het sociaal akkoord wordt een jaar naar voren gehaald: al vanaf 2015 moet een werkloze na een half jaar een baan onder zijn niveau accepteren.
CU-leider Slob benadrukte gisteravond dat zijn fractie de negatieve spiraal van een groeiend aantal werkzoekenden wilde doorbreken. „Ook wilden wij de bezuinigingen die op gezinnen afkwamen dempen. Dat is gelukt. Daar zijn we erg blij mee.”
Nabestaanden
Verder wees Slob erop dat zijn fractie erin is geslaagd de plannen om tbs-kliniek Veldzicht te sluiten, van tafel te krijgen. „Er komt geen wetsvoorstel dat de positie van nabestaanden verslechtert. Dat was voor ons een zwaar punt.”
D66-leider Pechtold benadrukte onder meer de 600 miljoen euro die structureel extra geïnvesteerd wordt in onderwijs. SGP-leider Van der Staaij wees erop dat alleenverdieners met kinderen er door dit akkoord aanzienlijk op vooruitgaan.
PvdA-leider Samsom gaf aan „blij” te zijn dat dit akkoord mogelijk was tussen coalitie en oppositie. „Zo hoort politiek te functioneren. Elke inkomensgroep gaat er exact evenveel op vooruit in 2014.”
Premier Rutte benadrukte dat met het akkoord politieke rust wordt bereikt. „Er waren ook andere partijen bij betrokken; wensen die het CDA en GroenLinks inbrachten, zijn allemaal terug te vinden in de plannen die wij vandaag presenteren”, aldus de minister-president. „Ik hoop dat wij in de Kamer tot nóg breder draagvlak komen voor de kabinetsplannen.”
FNV
Voorzitter Heerts van vakcentrale FNV en werkgeversvoorman Wientjes van VNO-NCW werden gisteravond door minister Asscher bijgepraat. Heerts blijft tegen de extra bezuiniging van 6 miljard, waartegen de FNV actie gaat voeren. Maandag komt het FNV-ledenparlement bijeen, het hoogste orgaan van de vakcentrale.
De RMU is positief over verbeteringen voor gezinnen, voor de arbeidsmarkt en werkgelegenheid. De organisatie vraagt zich wel af of het verschil in belastingdruk tussen een- en tweeverdieners „substantieel verkleind” wordt.
De top van het kabinet heeft zo’n twee weken onderhandeld, op het laatst alleen nog met D66, ChristenUnie en SGP en de twee regeringspartijen.