Binnenland

RSJ en Teeven vaker in de clinch

DEN HAAG (ANP). Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft vrijdag besloten dat de moordenaar van Pim Fortuyn niet op verlof mag. En dat terwijl de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vond dat Volkert van der G. wel op verlof zou moeten kunnen. Het is niet de eerste keer dat Teeven lijnrecht tegenover de RSJ staat. Een overzicht van opvallende zaken in het afgelopen jaar.

11 October 2013 17:08Gewijzigd op 15 November 2020 06:22

Dino Soerel, inmiddels vrijgesproken in het liquidatieproces, vindt dat hij ten onrechte vastzit in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. De RSJ vindt dat Soerel die wel werd veroordeeld in een drugszaak, ook naar een minder strenge gevangenis moet. Bij verschillende rechters voltrekt zich een juridische strijd tussen Soerel en Teeven. In februari wordt Soerel alsnog overgeplaatst.

De voor terrorisme veroordeelde Samir A. wilde vorig jaar november op verlof uit de gevangenis om zijn studie bedrijfskunde af te maken. Teeven weigert, maar de RSJ wil dat de staatssecretaris een nieuw besluit neemt. Uiteindelijk gaat A. niet op verlof. Hij kwam onlangs vrij omdat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten.

Ook een ander lid van de Hofstadgroep, Jason W., wil op verlof. Maar net als bij Samir A. weigert Teeven dat, zo werd in december bekend. Ten onrechte, stelt de beroepscommissie van de RSJ. Half januari neemt de staatssecretaris een nieuw besluit. W. mag op verlof, maar krijgt dan wel permanente bewaking mee. W. kwam in mei van dit jaar vrij.

Richard van O. en Robert M., in hoger beroep veroordeeld in de Amsterdamse zedenzaak, willen elkaar ontmoeten in de gevangenis. Tot afschuw van de slachtoffers. Teeven weigert in januari mee te werken aan het bezoek, maar de RSJ is het daar niet mee eens. Teeven moet een nieuw besluit nemen, staat een bezoek nu wel toe en verbindt daar voorwaarden aan. Dat zien de echtgenoten niet zitten. In april blijken de voorwaarden versoepeld en vindt een bezoek alsnog plaats.

Ook zwemleraar Benno L., veroordeeld omdat hij jarenlang tientallen zwakbegaafde meisjes misbruikte, wil op verlof. Politie en justitie adviseren om hem niet op verlof te sturen, omdat een ongewenste confrontatie met slachtoffers te groot zou zijn. Maar de RSJ vindt dat hij wel op verlof moest kunnen, omdat hij bijna vrijkomt. Dat gebeurde deze zomer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer