Buitenland

OPCW: 189 landen die chemische wapens uitbannen

AMSTERDAM (AP). De Organisatie voor het Verbieden van Chemische Wapens, in het Engels afgekort als OPCW, is het uitvoeringsorgaan van het Verdrag tegen Chemische Wapens (CW) dat in 1997 in werking trad. Bij de OPCW zijn volgens informatie van de in Den Haag gevestigde internationale organisatie 189 landen aangesloten, die samenwerken om chemische wapens uit te bannen. Zij hebben als collectief doel te voorkomen dat scheikunde ooit weer wordt gebruikt om oorlog te voeren, waarmee zij de internationale veiligheid willen vergroten. Om dit te bereiken bevat het verdrag tegen chemische wapens vier belangrijke bepalingen:

11 October 2013 11:14Gewijzigd op 15 November 2020 06:21
Kantoor OPWC in Den Haag. Foto EPA
Kantoor OPWC in Den Haag. Foto EPA
  • Vernietiging van alle bestaande chemische wapens onder internationale verificatie door de OPCW.

  • Volgen van de chemische industrie, om te voorkomen dat nieuwe wapens worden gemaakt.

  • Het bieden van assistentie en bescherming aan aangesloten landen tegen chemische bedregingen.

  • Het bevorderen van internationale samenwerking om de tenuitvoerlegging van de conventie te versterken en de vreedzame toepassing van chemie te bevorderen.

Terwijl bestaande aangegeven voorraden worden vernietigd, blijft de OPCW zich inzetten om het handvol landen dat nog geen afstand van chemische wapens heeft gedaan over te halen zich alsnog bij de conventie aan te sluiten. Tegelijkertijd moet de OPCW het opnieuw ontstaan van een dreiging van chemische wapens door staten of niet-staten voorkomen. Omdat de veiligheidssituatie steeds verandert, moet de OPCW ook rekening houden met nieuwe dreigingen die in de toekomst kunnen ontstaan.

De OPCW heeft een mandaat om het doel van de conventie te bereiken, om de uitvoering van zijn bepalingen te verzekeren, waaronder die met betrekking tot internationale verificatie van de naleving, en om een overleg- en samenwerkingsforum voor de aangesloten staten te bieden.

Het Technische Secretariaat is verantwoordelijk voor de dagelijkse administratie en tenuitvoerlegging van de conventie, waaronder inspecties. De Uitvoerende Raad en de Conferentie van Staatspartijen zijn de besluitvormende organen, die voornamelijk bedoeld zijn om beleidskwesties te bepalen en geschillen tussen lidstaten over technische kwesties of interpretaties van het verdrag op te lossen. De voorzitters van de Uitvoerende Raad van de Conferentie worden door de leden daarvan gekozen. Het Technisch Secretariaat wordt geleid door een directeur-generaal, die door de Conferentie op voordracht van de Raad wordt benoemd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer