Hulpsinten haken af wegens bedreigingen
Steeds minder mensen in Amsterdam zijn bereid zich in een sinterklaaspak te hijsen. De 39 jaar oude Amsterdamse Sinterklaascentrale is de afgelopen jaren veel hulpsinterklazen kwijtgeraakt.
Er zijn nu dertig sinterklazen en zestig zwarte Pieten actief, aldus voorzitter H. van der Kroon dinsdag. Vorig jaar had de centrale nog veertig Klazen en tachtig Pieten in dienst.
De vrijwilligers krijgen in Amsterdam steeds vaker te maken met jonge raddraaiers die zich baldadig gedragen. Ze bestoken de oude heren met seksistische opmerkingen, trappen tegen de auto van de sint en frustreren bezoekjes aan huis door op de ramen te kloppen of aan te bellen. In wijken met veel allochtone inwoners, zoals De Baarsjes en Bos en Lommer, zijn de problemen het grootst en durven de hulpsinterklazen zich nauwelijks meer te vertonen.
„We zijn er erg bezorgd over”, aldus Van der Kroon. „We nemen tal van maatregelen om dit soort dingen te voorkomen.” Zo blijft Sint-Nicolaas bij bezoekjes aan huis zo lang mogelijk in de auto zitten tot het moment is aangebroken om aan te kloppen. „Dan rennen we zo snel mogelijk naar het huis. Onze tactiek is om zo min mogelijk op te vallen op straat.”
Bij bezoeken aan winkelcentra en bij publieke optredens op straat maakt de sint afspraken met de politie, die een oogje in het zeil houdt. Bij dit soort bezoeken maakt de centrale ook gebruik van allochtone Pieten. Bij de politie van Amsterdam zijn volgens een woordvoerder dit jaar nog geen aangiftes van bedreigde sinterklazen binnengekomen.
De Amsterdamse Sinterklaascentrale is een van de grootste in Nederland en bestrijkt naast de hoofdstad Almere, Amstelveen, Purmerend en Diemen. De club vrijwilligers krijgt nog wel aanmeldingen van nieuwe sinterklazen, maar te weinig volgens Van der Kroon. „We geven een zakcent om het aantrekkelijk te maken, maar we willen geen mensen die het alleen voor het geld doen.” Aanmeldingen voor het spelen van zwarte Piet zijn er wel genoeg.
De Sinterklaascentrale merkt ook de gevolgen van de economische recessie. Dit jaar zijn er 10 procent minder boekingen dan vorig jaar, zo schat Van der Kroon. De avond van 5 december is meestal al ver van tevoren volgeboekt, maar vooral op de dagen daaromheen is er minder vraag naar Sint-Nicolaas. „Dan vragen ze of opa even op het raam klopt.” Een bezoekje van de zogeheten goedheiligman kost ongeveer 40 tot 50 euro per halfuur.