Nederland en Vlaanderen gaan meer samenwerken
MAASTRICHT (ANP). Nederland en Vlaanderen gaan nog meer samenwerken dan nu al het geval is. Premier Mark Rutte en de Vlaamse minister-president Kris Peeters hebben dat dinsdag in Maastricht afgesproken op de tweede ‘Nederlands-Vlaamse top’.
De gebieden waarop nog nauwer dan nu al wordt samengewerkt zijn innovatie, logistiek en transport. Ook willen Nederland en Vlaanderen vaker samen een beroep doen op EU-fondsen voor innovatie en onderzoek.
Het is de tweede keer dat Nederland en Vlaanderen op regeringsniveau een top houden. Sinds de eerste top is er onder meer een gezamenlijke handelsmissie geweest naar Texas en is de ontwikkeling van de nieuwe zeesluis in het kanaal Gent-Terneuzen samen aangepakt.
Maar Rutte en Peeters zien meer mogelijkheden. Zo willen ze organiseren dat publieke en private partijen in Nederland en Vlaanderen meer en beter samenwerken op innovatief gebied in de zorg. Andere opties zijn de infrastructuur in de ‘Vlaams-Nederlandse delta’ en samenwerking om te komen tot gereguleerde afvallozing en inzameling van scheepsafval in zeehavens.
Verder wordt het Nederlands Vlaamse innovatiecentrum Holst in Eindhoven verder uitgewerkt en datzelfde geldt voor de samenwerking in de chemiesector langs het kanaal Gent-Terneuzen. Ook wordt er gekeken naar nieuwe gezamenlijke handelsmissies en willen Nederland en Vlaanderen zich samen vaker presenteren op cultureel gebied, in elk geval op de Frankfurter Buchmesse in 2016.
Op de top in Maastricht waren behalve Rutte en Peeters van Nederlandse kant ook minister Henk Kamp (Economische Zaken) en minister Melanie Schultz aanwezig.
Nederland heeft dergelijke regeringstoppen ook met een zevental andere landen. Afgelopen mei was de eerste Duits-Nederlandse top, waarop ook afspraken werden gemaakt over nauwere samenwerking.