Politiek

Gesprek over begroting nadert de ontknoping

DEN HAAG. Nu de gesprekken tussen oppositiepartijen en minister Dijsselbloem van Financiën langzaam maar zeker toewerken naar een eindakkoord, groeien ook de interne spanningen rond met name twee punten: het sociaal akkoord en de positie van GroenLinks.

Redactie politiek
8 October 2013 11:59Gewijzigd op 15 November 2020 06:17
beeld ANP
beeld ANP

Na afgelopen nacht tot 02.00 uur te hebben vergaderd, gaan de vertegenwoordigers van D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP dinsdagmiddag opnieuw met Dijsselbloem om de tafel, om te spreken over de financieel-technische kant van het akkoord waar de partijen aan sleutelen.

Evenals maandag schuift dinsdagavond opnieuw ook minister Asscher van Sociale Zaken aan. Zijn deelname is vereist omdat D66 nog altijd zwaar inzet op het openbreken van het sociaal akkoord dat het kabinet eerder dit jaar sloot met de werkgevers en de vakbonden. D66 wil de in dit akkoord overeengekomen arbeidsmarkthervormingen sneller invoeren en op onderdelen (WW, ontslagrecht) ook verder gaan dan de sociale partners.

De coalitie, met name de PvdA, wil er echter voor waken om de afspraken met sociale partners te veel op de tocht te zetten, uit vrees voor nieuwe onrust in de polder. Gisteravond, vlak voor een gesprek waaraan ook premier Rutte deelnam, zette D66-leider Pechtold opnieuw zwaar in. Als het kabinet met onvoldoende hervormingen en onderwijsinvesteringen over de brug komt, „doet D66 niet meer mee”, zei Pechtold.

De spanning nam ook toe rond de opstelling van GroenLinksfractieleider Van Ojik. Die benadrukte gisteren opnieuw te zullen opstappen als de 6 miljard euro aan extra bezuinigingen op de overlegagenda komt. Het kabinet heeft zich echter gecommitteerd aan het decreet uit Brussel om in 2014 6 miljard extra om te buigen, als doekje voor het bloeden omdat het tekort opnieuw de grens van 3 procent zal overschrijden.

Omdat deelname van GroenLinks aan het akkoord voor de PvdA cruciaal is, lijkt de coalitie aan te sturen op een akkoord waarin de 6 miljard euro niet expliciet zal worden genoemd. GroenLinks zou dan vóór een akkoord kunnen stemmen, zonder zich te committeren aan de 6 miljard aan bezuinigingen. Bij de overige oppositiepartijen is wrevel ontstaan over zo’n status aparte van GroenLinks, dat wel vergroeningsmaatregelen incasseert, maar niet overal mee instemt.

Het kabinet onderhandelt alleen nog met D66, CU, GL en SGP, nadat eerder CDA, 50PLUS en de Partij voor de Dieren afhaakten en PVV en SP van meet af aan niet wilden meepraten. Het kabinet heeft steun van de oppositie nodig omdat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Dat dit tot problemen kan leiden, bleek vandaag in de Senaat bij de behandeling van een pensioenvoorstel van het kabinet waarvoor vooralsnog geen meerderheid lijkt te bestaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer