Kerk & religie

EKD en SEK: Herdenking Reformatie kan eenheid versterken

ZÜRICH. De Reformatieherdenking is een kans om de onderlinge eenheid te versterken. Dat is de boodschap waarmee gisteren het internationale congres ter voorbereiding van het 500-jarige jubileum van de Reformatie begon.

Redactie kerk
7 October 2013 11:01Gewijzigd op 15 November 2020 06:15

Het congres, belegd door de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) en de Schweizerische Evangelische Kirchenbund (SEK), begon gisteren met een speciale kerkdienst in de Grossmünsterkerk in Zürich. De komende dagen discussiëren ongeveer 240 deelnemers uit 35 landen over de betekenis van de Reformatie voor kerk en maatschappij, en op de kansen die het jubileum biedt.

Bij de opening van het congres benadrukten de diverse sprekers de oecumenische kansen die het jubileum biedt, en het belang van internationale samenwerking. Tegenstellingen zijn volgens hen iets uit het verleden. De diverse reformatorische tradities moeten niet tegen elkaar uitgespeeld worden, het gaat erom de schatten van die tradities te herontdekken en zo van elkaar te leren.

„Het Evangelie in het centrum! Dat is de boodschap van de Reformatie, een bevrijdende en gelukkig makende boodschap”, zei Gott­fried Locher, raadspresident van de SEK. „Na eeuwenlang naast elkaar en vaak ook tegenover elkaar te hebben gestaan, weten de reformatorische kerken zich nu tot een gezamenlijk getuigenis en gezamenlijke dienst in de wereld geroepen en verplicht.”

De evangelische kerken moeten niet zichzelf en hun eigen bestaan gaan herdenken, vindt Locher. „De Reformatie gaat om de vernieuwing van de éne Kerk.”

Ook Nikolaus Schneider, raadsvoorzitter van de EKD, wijst op het „groeiende gevoel van saamhorigheid tussen de kerken van de Reformatie.” Dankzij de Leuenberger Konkordie zou de saamhorigheid door wederzijdse erkenning en avondmaalsgemeenschap wezenlijk zijn versterkt.

Het congres wil de Reformatieherdenking duidelijk breder trekken dan alleen ”Luther 2017” – zoals de neiging in Duitsland aanvankelijk was. Er komt niet alleen aandacht voor Luther, maar ook voor Zwingli, Calvijn en Knox. Locher: „In het bijzonder ook dankzij hen heeft het protestantisme, uitstijgend boven Noord-Europa alleen, betekenis gekregen voor de hele wereld­geschiedenis.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer