Politiek

CDA en 50PLUS uit overleg; donderdag geen besprekingen meer

Het overleg over de kabinetsbegroting gaat verder zonder het CDA en 50PLUS. De beide partijen hebben donderdag besloten uit de onderhandelingen te stappen. ChristenUnie, SGP, D66 en GroenLinks praten wel verder, maar niet op donderdagavond.

Redactie digitale media
3 October 2013 17:22Gewijzigd op 15 November 2020 06:12
D66-leider Alexander Pechtold staat de pers te woord na afloop van de fractievergadering over het begrotingsoverleg. Foto ANP
D66-leider Alexander Pechtold staat de pers te woord na afloop van de fractievergadering over het begrotingsoverleg. Foto ANP

Wanneer er wel wordt gesproken, is onduidelijk. Mogelijk gebeurt dat vrijdag, maar Dijsselbloem heeft ook verplichtingen in de ministerraad.

De oppositiepartijen kregen donderdagmiddag een nieuw voorstel voorgelegd van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Het voorstel kwam na langdurig overleg met D66-leider Alexander Pechtold op woensdagavond.

CDA-leider Sybrand Buma vindt het nieuwe voorstel onvoldoende. „Ik ga op basis van dit stuk niet onderhandelen.” Volgens hem verlaagt Dijsselbloem de lastenverhogingen voor volgend jaar van 2,7 miljard naar 2,6 miljard euro. „Het kabinet kiest voor pappen en nathouden en kleine verschuivingen. Dat is onverstandig.”

Buma hamert op een pakket dat zorgt voor meer werkgelegenheid en lastenverlichting. Als het kabinet daar alsnog voor kiest, staat de deur bij het CDA „altijd open”. Hij zei ook dat het kabinet geweten moest hebben dat het CDA hier niet mee zou instemmen.

Ook 50PLUS vindt het nieuwe voorstel niets bevat om die partij tegemoet te komen. „Het woord ouderen komt er niet in voor”, aldus Tweede Kamerlid Norbert Klein.

Slob van de ChristenUnie zei dat het kabinet hem „een heel klein beetje” begrepen heeft wat zijn partij wil. Het verder praten wil echter niet zegen dat ze er ook samen uitkomen, aldus Slob. „Maar de ChristenUnie voelt zich wel verantwoordelijk. De partij geeft nog steeds prioriteit aan werkgelegenheid en de financiële positie van gezinnen.”

Ook de SGP blijft in gesprek. „Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog lang niet”, zei Dijkgraaf van de SGP. Van der Staaij noemt het voorstel „een goede basis om verder te praten”. Hij wil onder meer nog „knokken” voor meer geld voor gezinnen.

Hij wil ook verder praten omdat „de verantwoordelijkheid om er samen uit te komen zwaar weegt”. „We kunnen het ons niet veroorloven om in tijd van crisis in een politieke impasse te zitten.” Van der Staaij wil dan ook dat er zo snel mogelijk spijkers met koppen worden geslagen.

GroenLinks en D66 twijfelden aan het begin van de avond nog, maar besloten toch verder te gaan met het overleg. D66 zei meer tijd nodig te hebben. Het overleg dat voor donderdavond gepland stond met minister Jeroen Dijsselbloem gaat dan ook niet door.

GroenLinks wil ook verder. „Er moet nog heel veel gebeuren, maar GroenLinks ziet voldoende aanknopingspunten om verder te praten over vergroening in ruil voor lagere werkgeverspremies”, aldus de fractie.

VVD-leider Halbe Zijlstra wil dat kabinet en oppositie de knoop zo snel mogelijk doorhakken. „Volgens mij is het het belangrijkste om nu tot besluitvorming te komen. Veel mensen zijn onzeker over wat er wel of niet gaat gebeuren. Dat vereist snel duidelijkheid, het liefst in samenspraak met de oppositie”, aldus Zijlstra. Hij hoopt dat het overleg een akkoord oplevert, „maar zo niet, dan moeten we door”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer