Gemengde reacties op Amerikaans vredesplan voor Irak
Wereldwijd is met gemengde voelens gereageerd op het Amerikaanse plan om de macht in Irak in juni 2004 aan een Iraakse overgangsregering over te dragen.
Terwijl het Verenigd Koninkrijk positief reageerde, plaatst Rusland kanttekeningen. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag dat het plan kan mislukken, omdat daarin geen rol voor de Verenigde Naties is weggelegd.
De woordvoerder zei dat het moeilijk is de steun van de Iraakse bevolking en de internationale gemeenschap voor de voorstellen te krijgen als de VN er niet bij worden betrokken.
De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, en voorzitter Jalal Talabani van de Iraakse regeringsraad maakten dit weekeinde bekend dat Irak in juni 2004 een eigen overgangsregering krijgt en dat voor eind 2005 verkiezingen worden uitgeschreven. De Franse minister van Buitenlandse Zaken De Villepin zei zondag dat de machtsoverdracht aan een overgangsregering al eind dit jaar moet plaatshebben.
De Italiaanse gezant bij de voorlopige regering in Irak heeft maandag zijn ontslag ingediend. Marco Calamai protesteert daarmee tegen de politiek die de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten in Irak bedrijft.
„Ik ben het grondig oneens met de politiek van de coalitie, zowel die voor de economische reconstructie van het land als die voor de democratische overdracht", aldus Calamai. De voorlopige regering functioneert volgens hem niet.
Calamai wijst erop dat alle plannen die tot nu toe zijn ingevoerd, in Irak niet werken. Volgens hem wekt dat de woede van de Iraakse bevolking. „De sociale onrust is een voedingsbodem voor terrorisme." Calamai bepleit een veel grotere rol voor de Verenigde Naties en Europa.
Het ontslag van Calamai komt een week na de zware bomaanslag op het hoofdkwartier van de Italiaanse militaire politie in de zuid–Iraakse stad Nasiriya. Daarbij kwamen negentien Italianen om het leven.
De slachtoffers van de zelfmoordaanslag zijn maandag in Rome herdacht. President Carlo Azeglio Ciampi keerde speciaal voor de herdenking voortijdig van een bezoek aan de Verenigde Staten terug. Samen met premier Silvio Berlusconi en het kabinet betoonde hij de laatste eer aan de opgebaarde slachtoffers en sprak met hun nabestaanden.
Duizenden Italianen stonden in de rij voor het Vittoriano–monument aan de Piazza Venezia in Rome om langs de kisten te kunnen lopen. Het verkeer voor het monument werd omgeleid. Het normaal gesproken zeer drukke plein voor het Altaar van het Vaderland was daardoor maandag gehuld in stilte.
Ciampi is dinsdag de belangrijkste deelnemer aan de uitvaartdienst in de basiliek van St. Paulus buiten de Muren. Het openbare leven in Italië komt dan naar verwachting grotendeels tot stilstand, omdat dinsdag is uitgeroepen tot dag van nationale rouw.
In Irak zijn ondertussen weer nieuwe doden gevallen door het geweld. Amerikaanse troepen hebben de afgelopen dagen zes vermoedelijke aanhangers van Saddam Hussein gedood. Bovendien is dit weekeinde een van de leiders van het Iraakse verzet tegen de Amerikaanse aanwezigheid opgepakt. Ook werd vlakbij de grens met Syrië een „buitenlandse strijder" gedood. Bovendien zijn 21 personen gearresteerd. Aan Amerikaanse kant vielen maandag twee doden bij schietpartijen in de stad Balad, ten noorden van Bagdad.