Economie

Hoogleraren vrezen gevolgen „shutdown”

RIJSWIJK (ANP). Amerikaanse politici spelen met vuur als het gaat om de wereldeconomie. Niet zozeer de afgekeurde overheidsbegroting van de VS, als wel het schuldenplafond dat op 17 oktober moet worden opgetrokken, kan wereldwijd verstrekkende gevolgen hebben.

1 October 2013 11:58Gewijzigd op 15 November 2020 06:08

Dat stellen de Nederlandse hoogleraren Harald Benink (Universiteit van Tilburg) en Bas Jacobs (Erasmus Universiteit Rotterdam), respectievelijk gespecialiseerd in bankwezen/financiering alsmede in overheidsfinanciën.

„Als dit niet snel wordt opgelost, dreigen de VS door de politieke patstelling terug te vallen in een recessie”, waarschuwt Jacobs.

Zijn Tilburgse collega Benink wil nog niet zo ver gaan. „Ik wil het niet dramatiseren en het is bijna ondenkbaar dat deze kwestie niet wordt opgelost, maar het is een slecht signaal voor de financiële markten”, zegt hij.

Beide wetenschappers schatten het ontbreken van goedkeuring voor de Amerikaanse begroting als minder belangrijk in. Dat heeft volgens Benink en Jacobs vooral een binnenlands effect. Tal van overheidsfuncties worden gesloten, tot en met het ophalen van huisvuil aan toe. Het laat de wereld buiten de VS grotendeels onberoerd.

Jacobs: „De ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid is niet het einde van de wereld.”

Ernstiger is het wanneer Republikeinen en Democraten op 17 oktober geen akkoord bereiken over het verhogen van het schuldenplafond van 16 biljoen dollar ($16.000 miljard). Dat is meer dan de Amerikanen per jaar verdienen.

Benink: „Er wordt een ideologisch geladen politiek spel gespeeld met de wereldeconomie als inzet. De overheidsbegroting die nu niet is goedgekeurd, is nog maar een prelude. De echte strijd vindt over twee weken plaats.”

De Verenigde Staten moeten ófwel bezuinigen, ófwel het schuldenplafond verhogen en meer geld bijlenen.

Volgens Jacobs schuilt daarin het echte economische gevaar. „ Een afgekeurde binnenlandse begroting is vervelend, maar overkomelijk”, aldus Jacobs. „Als de VS staatsleningen niet meer kunnen afbetalen, dan heeft dat onmiddellijk een ontwrichtend effect op het financiële systeem. Door de automatische bezuinigingen die dan ingaan, is de kans groot dat Amerika direct in recessie raakt. Beide hebben effect op de hele wereldeconomie.”

Benink wil niet vooruitlopen op een nieuwe economische malaise, die ook al wordt gevoed door toegenomen spanningen in Italië. Hij denkt niet dat de politici - Democraten noch Republikeinen - het broze herstel van de Amerikaanse economie in de waagschaal durven stellen. „Ik ga ervan uit dat er grote druk zal komen vanuit de Amerikaanse bevolking”, zegt Benink. „Het herstel van de wereldeconomie heeft nu vooral baat bij stabiliteit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer