Noorwegen krijgt minderheidsregering
OSLO (ANP/DPA/RTR). Noorwegen krijgt vrijwel zeker een minderheidsregering van de conservatieve partij Høyre en de rechtse, populistische Vooruitgangspartij. Twee andere partijen die ook bij de onderhandelingen over een nieuwe regering waren betrokken, haakten maandagavond af, maar hebben wel toegezegd nauw met de regering samen te werken.
Bij de verkiezingen voor de Storting, het Noorse parlement, op 9 september raakte de linkse coalitie onder leiding van de sociaaldemocratische premier Jens Stoltenberg haar meerderheid kwijt. De leider van Høyre, Erna Solberg, zal de minderheidsregering gaan leiden.
‘IJzeren’ Erna (52) was voorstander van een coalitie met niet alleen de Vooruitgangspartij, die de immigratie wil beperken en lagere belastingen nastreeft. Zij wilde ook de liberale partij Venstre en de christendemocraten een plaats in de regering geven. Die twee laatste partijen denken dat samenwerking met de Vooruitgangspartij te moeilijk is en bovendien tot een fragiele regering leidt. De nieuwe regering steunt op 77 van de 169 leden van de Storting. Ook als de regering valt, volgen er pas in 2017 verkiezingen. Noorwegen kent niet de mogelijkheid van vervroegde verkiezingen.
De Vooruitgangspartij komt voor het eerst in de regering. Zij werd in 1973 opgericht als antibelastingpartij en wil dat een groter deel van de opbrengst van de oliewinning wordt besteed aan wegen en de gezondheidszorg. Partijleider Siv Jensen zei dat hij in de onderhandelingen nieuwe beperkingen van de immigratie heeft bereikt wat volgens hem tot een „beter integratiebeleid” zal leiden.