Binnenland

Goot 500 belicht mensen die zich inzetten voor „eerlijker wereld”

ZEIST. Wat is de overeenkomst tussen minister Asscher, paus Franciscus, gemeentestichter Jurjen ten Brinke en pleegmoeder Hijltje Vink? Alle vier beijveren ze zich om „de wereld eerlijker te maken.” Daarom kregen ze een plek op de zogeheten Goot 500.

Redactie binnenland
27 September 2013 11:04Gewijzigd op 15 November 2020 06:04
Jurjen ten Brinke. Beeld RD
Jurjen ten Brinke. Beeld RD

Rechtbrengers. Zo noemt de christelijke ontwikkelingsorganisatie Tear de personen die staan vermeld op de Goot 500. Deze lijst met 500 namen werd opgesteld in samenwerking met De Nieuwe Koers en staat in een speciale editie van het christelijke opinie­magazine, die vrijdag verscheen.

De link met de Quote 500 –ranglijst van de rijkste Nederlanders– is snel gelegd. „Tears Goot 500 is precies het omgekeerde”, aldus hoofdredacteur Reinier Sonneveld. „Geen genummerde lijst, maar een willekeurige opsomming van mensen die de wereld eerlijker maken.” Hij verwijst daarbij naar de oproep van de Heere Jezus om eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid te zoeken.

Op de Goot 500 staan bekende en minder bekende personen uit binnen- en buitenland, met zeer uiteenlopende achtergronden. Zo wordt paus Franciscus vermeld vanwege zijn „bekommernis om de armen en verdrukten en zijn vaardigheid om bruggen te bouwen” en minister Asscher omdat hij als wethouder in Amsterdam „de strijd aanbond met de wereldwijd beruchte wallen.”

Anke van Vlastuin wordt genoemd vanwege haar betrokkenheid bij hulpverlening aan prostituees en het geven van voorlichting over loverboys. Voormalige „ijskoning” Willem den Hertog staat genoteerd als bezoeker van gevangenen: „Brengt hen in aanraking met de Bijbel en doorbreekt hun isolatie.”

Een van de theologen op de Goot 500 is prof. dr. T. M. Hofman, hoogleraar aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. Hij „spreekt zich zeer duidelijk uit voor goed rentmeesterschap en duurzaamheid. Verbindt daaraan ook de opdracht tot gerechtigheid en recht doen.”

Rabbijn L. B. van de Kamp kreeg een vermelding omdat hij onder meer „moslimjongeren mobiliseert om joodse begraafplaatsen op te knappen.” Hij wordt omschreven als „initiatiefnemer van veel projecten die de kloof tussen geloven moeten overbruggen.”

Ook mensen die zorg verlenen in de familiekring kregen een plek op de lijst, zoals Anneke Snip: „24 uurs-zorg, dat wilde Anneke Snip haar nu 104-jarige moeder graag geven. Dus woont ze nu al acht jaar bij haar in huis.”

Alle namen werden, na oproepen via onder meer sociale media, aangedragen door particulieren en een groep deskundigen die hiervoor speciaal werd benaderd. In totaal kreeg de organisatie zo’n 1100 namen binnen. Een team van „gespecialiseerde journalisten” maakte daaruit een selectie.

De Goot 500 verschijnt in de aanloop naar een tweedaags congres over gerechtigheid op 1 en 2 november in Ede. De jubilerende organisatie Tear, die veertig jaar bestaat, hoopt dat mensen zich laten inspireren door de rechtbrengers op de Gootlijst en zich afvragen hoe zij op hun eigen plek „verschil kunnen maken.”

www.goot500.nl


Jurjen ten Brinke

Naam: Jurjen en Marijke ten Brinke.

Vermelding Goot 500: „Stichters van de kerk Hoop voor Noord, in een multiculturele wijk in Amsterdam-Noord. Zorgen met de nieuwe gemeenschap voor binding tussen wijkbewoners.”

„Reactie: „Onze motivatie is de verspreiding van het Evangelie van Jezus Christus. Maar je kunt niet het Evangelie verkondigen om dan te zeggen: Ga heen en word warm. We hebben een open huis, doen zo nodig boodschappen voor de buren, draaien mee in denktanks voor de wijk. Als gemeente proberen we bevolkingsgroepen in Noord meer met elkaar te verbinden en een spiraal van negativisme en armoede te doorbreken. Zo willen we het Evangelie handen en voeten geven, door brengers van recht en vredestichters te zijn.”


Gert van Putten

Naam: Gert van Putten.

Vermelding Goot 500: „Zet met Double Harvest landbouw- en veeteeltprojecten in Ethiopië op. Deze pluimveeboer voorziet zo 500 mensen van werk. Gezond voedsel en zuiver drinkwater dragen bij aan de levensomstandigheden van duizenden mensen.”

Reactie: „Mijn drijfveer ligt in 1 Johannes 3:17: „Zo wie nu het goed der wereld heeft, en ziet zijn broeder gebrek hebben, en sluit zijn hart toe voor hem, hoe blijft de liefde Gods in hem?” Ik ben ruim 125 keer in Ethiopië geweest en het is mooi om te zien wat daar gebeurt. Het is geweldig om mensen die onvoldoende water en voedsel hebben te kunnen helpen. Ik vind het een zegen en voorrecht daarvoor door God te worden gebruikt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer