Monumenten voor verkeersslachtoffers
Rotterdam krijgt een gemeentelijk monument ter nagedachtenis van slachtoffers van het wegverkeer. De plaats van bezinning komt bij de Maastunnel.
In de nacht van 27 op 28 november 1999 kwamen daar twee jongeren om het leven toen zij in hun auto werden verpletterd door een tegemoetkomende auto, die met hoge snelheid over de middenberm was geschoven.
Het monument wordt op 28 november onthuld, zo kondigde voorzitter prof. ir. J. de Kroes van de Vereniging Verkeersslachtoffers (VVS) gisteren aan tijdens de jaarlijkse herdenking van verkeersslachtoffers. Het gebeurt al vaak dat nabestaanden een gedenkteken oprichten op de plaats waar hun geliefde de dood vond. Maar een gemeentelijk monument voor verkeersslachtoffers is volgens De Kroes een nieuw verschijnsel.
Het monument in Rotterdam is voorzover bekend het tweede gemeentelijke gedenkteken. In Wassenaar werd enkele maanden geleden het eerste onthuld naar aanleiding van de dodelijke aanrijding waarbij een jonge vrouw werd aangereden door een automobilist die door rood reed. Een derde gemeentelijk monument, voor jeugdige slachtoffers, is in voorbereiding in de gemeente Nuenen bij Eindhoven, aldus De Kroes.
De ouders van een van de Rotterdamse slachtoffers van het ongeval bij de tunnel kwamen met het plan voor een monument. Dat moet volgens hen niet alleen hun zoon en zijn vriend gedenken, maar alle verkeersslachtoffers.
De deelgemeente Charlois, de gemeente Rotterdam en alle andere betrokken gemeentelijke instanties gingen er volgens De Kroes mee akkoord. In de afgelopen jaren werd het verkeer in de Maastunnel op 28 november enige tijd stilgelegd om met bloemen het ongeval van destijds te herdenken.
In Nederland vallen jaarlijks 1000 verkeersdoden. Tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor hen in de Geertekerk in Utrecht hielden nabestaanden en andere betrokkenen twee minuten stilte in acht. In de voorste rijen stonden 32 met lint afgezette stoelen symbool voor de lege plekken die de slachtoffers hebben achtergelaten. Behalve in Utrecht waren er in ons land ook herdenkingen in Goes en Gorredijk.