4 vragen over de Arubaanse verkiezingen
ORANJESTAD (ANP). De bevolking van Aruba gaat vrijdag naar de stembus voor een nieuw parlement. Er zijn 21 zetels te verdelen en de bijna 70.000 stemgerechtigden op het eiland hebben de keuze uit zes partijen, waarvan de belangrijkste de AVP en de MEP zijn. 4 vragen over de Arubaanse verkiezingen.
Gaat de AVP weer winnen?
Lastig te zeggen. Mike Eman won in 2009 de verkiezingen met een absolute meerderheid, 12 van de 21 zetels. Daarvoor was de MEP 8 jaar lang met een meerderheid aan de macht geweest. Nu heeft Eman Aruba vier jaar geregeerd. De AVP benadrukt dat Aruba het de afgelopen vier jaar goed heeft gedaan, maar stelt ook dat hervormingen nodig zijn. Zoals de verhoging van de pensioenleeftijd, die nu op 60 jaar staat.
Of komt de MEP terug?
De partij leed vier jaar geleden een gevoelige nederlaag. Van 11 naar 8 zetels. Door interne strubbelingen en ruzie binnen de partij verloor de MEP de afgelopen jaren nog drie zetels in de Staten. Maar de partij heeft een nieuwe leider: Evelyn Wever-Croes, de opvolger van oud-premier Nel Oduber. En de partij voert een harde oppositie. Volgens de MEP bevindt Aruba zich in een financiële crisis en moet er een nieuwe koers komen.
Hoe staat het dan met de financiën van Aruba?
Ook de VVD-fractie in de Tweede Kamer maakt zich zorgen en dan vooral over het begrotingstekort. Daarover zijn vragen gesteld aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk, die de situatie vooral een zaak van Aruba heeft genoemd. Het begrotingstekort van 2012 is zo’n 8,5 procent. De overheidsschuld voor 2013 komt uit op 72,3 procent van het bruto binnenlands product (BBP). In 2012 bedroeg de staatsschuld 67 procent van het BBP, in 2011 was dat 61,2 procent en in 2010 55,9 procent. DE MEP benadrukt dan ook de noodzaak tot een verandering van de koers.
Spelen andere partijen ook nog een rol?
In 2005 kregen MPA en RED allebei 1 zetel, in 2009 behaalde alleen de PDR 1 zetel. Nu doen in totaal 6 partijen mee. Maar de AVP en MEP zijn verreweg de belangrijkste partijen.