Buitenland

Twitteraar in Nairobi: „Ik lig onder een matras; dit kan mijn laatste tweet zijn”

NAIROBI. Onder de gegijzelde bezoekers van het winkelcentrum Westgate was journaliste Kamal Kaur van Radio Africa. Ze twitterde over de toestand in het winkelcentrum. „Ik huil en bid. Ik lig in iemands bloed.”

Redactie buitenland
25 September 2013 14:57Gewijzigd op 15 November 2020 06:02
Noodhospitaal bij het winkelcentrum. Foto EPA
Noodhospitaal bij het winkelcentrum. Foto EPA

Overlevenden van het gijzelingsdrama in Nairobi hebben hun ervaringen onder meer gedeeld op Twitter. De tweets geven een gruwelijke inkijk in het drama dat zich vanaf zaterdag in Westgate voltrok. Radio Africajournaliste Kamal Kaur zag onder meer hoe haar zes maanden zwangere collega en vriendin Ruhila Adatia vermoord werd. Tijd om daar bij stil te staan had ze zaterdag echter nauwelijks.

„Er liggen overal kinderen. Kinderen. Onschuldige kleine kinderen. Ze blijven me maar vragen waar hun moeders zijn”, twitterde ze zaterdag. „Ik huil en bid. Ik lig in iemands bloed, een kleine dode jongen aan mijn zijde. Ik probeer om hulp te roepen.”

Kaur werd met haar kinderen in veiligheid gebracht. „Ik was mijn haren en huil als een kind. Bloed in mijn haar. Niet van mij. Die kleine jongen die naast me stierf…” Ze kon pas na uren aan haar kinderen vertellen wat er met Ruhila Adatia was gebeurd.

Een andere twitteraar in het pand, van wie haar tweets de hele wereld overgingen, was ene Shirley. „Ik lig onder een matras. Dit kan mijn laatste tweet zijn”, liet ze zaterdag vanuit Westgate weten. „Toen het eerste geweervuur klonk, renden we het winkelcentrum binnen in plaats van ervan weg.” En even later: „Het maakt mij niet meer uit. Als ze willen schieten, laat ze dan komen en schieten. Het lijkt er niet op dat we er nog uitkomen.”

Met haar ouders durfde Shirley geen contact op te nemen. „Ik denk dat ik de enige ben die geen contact met mijn ouders zocht. Ik wist niet hoe zij zouden reageren op de shock. Ze wisten niet eens dat ik hier was.”

De tweets hadden een groot bereik, maar leverden ook de nodige kritiek op. Of ze in Westgate niets anders te doen hadden dan twitteren? Kamal Kaur verdedigde zich door te zeggen dat ze alle tweets pas ná haar bevrijding had verstuurd om aandacht te vestigen op de situatie. Shirley merkte op dat niemand verplicht is haar berichten te lezen.

Kaur kondigde dinsdag mediastilte af om het gebeurde te verwerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer