Buitenland

VS blijven na machtsoverdracht Irak

De Verenigde Staten vertrekken niet meteen uit Irak na de machtsoverdracht midden volgend jaar. De Amerikaanse strijdkrachten blijven ook na de installatie van een overgangsregering in het land, benadrukte de Amerikaanse regering zondag.

ANP/AFP
17 November 2003 06:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:43

De omvang van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak hangt af van de stabiliteit en de veiligheidssituatie in het land, aldus de Amerikaanse president Bush. Eerder had ook de Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, gesteld dat er van een vervroegde terugtrekking van de strijdkrachten geen sprake is.

Een woordvoerder van de coalitietroepen zei zondag dat de militaire bezetting van Irak officieel op 30 juni 2004 eindigt. Na die datum blijven er Britse en Amerikaanse troepen in Irak „op uitnodiging van de Irakezen”, aldus de zegsman.

Volgens zaterdag uitgelekte en later bevestigde plannen krijgt Irak in juni 2004 een eigen overgangsregering. Parlementsverkiezingen zouden uiterlijk eind 2005 kunnen worden gehouden.

De Britse zondagskrant The Observer meldde dat president Bush tijdens zijn komende staatsbezoek aan Groot-Brittannië de ’exit strategie’ voor Irak met de Britse premier Blair zal bespreken. Bush vroeg het publiek om geduld. Het einde van het conflict in Irak zal niet „jaren en jaren” duren, zei hij in een interview voor de Britse omroep BBC.

Volgens Bush zijn buitenlandse strijders in Irak actief. De infiltranten zouden wraak willen nemen voor de nederlaag van het Talibanregime in Afghanistan. Zij streven naar een moslimfundamentalistisch bestuur voor Irak. Bush zei dat het hem niet zou verbazen als de verdreven president Saddam Hussein de hand heeft in de aanslagen die in Irak worden gepleegd.

De Arabische televisiezender Al-Arabiya liet zondag een geluidsband horen waarop de stem van Hussein zou staan. Op de band spreekt ’Saddam’ zijn volgelingen toe ter gelegenheid van de heilige maand ramadan. Hij roept opnieuw op tot de voortzetting van het gewelddadig verzet tegen de coalitietroepen in Irak. Bush bestempelde het bandje als propaganda.

De Amerikaanse strijdkrachten vuurden zondag voor de eerste keer sinds het einde van de grote gevechtshandelingingen (1 mei) een satellietgeleide raket op een Iraaks doelwit af. Volgens de Amerikanen beschoten zij een trainingskamp voor guerrillastrijders.

De actie volgt op de dood van zeker zeventien Amerikaanse militairen zaterdag in het Noord-Iraakse Mosul. De soldaten kwamen om het leven toen de twee helikopters waarin zij zaten, in een woonwijk neerstortten.

De toedracht was zondagavond nog niet duidelijk. Een van beide helikopters zou een beschieting door rebellen hebben willen ontwijken. Volgens een Amerikaanse militair was de Black Hawk in de staart geraakt. De beschadigde helikopter botste vervolgens tegen de andere helikopter.

Met het jongste incident verloren de Amerikanen in nog geen vier weken tijd vijf helikopters, waarbij 39 personen om het leven kwamen. In zeker twee gevallen bevestigden de Amerikanen dat opstandelingen de toestellen hadden neergehaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer