Fortis-top: van winnaars tot verdachten
BRUSSEL (ANP). Daar kwamen de Belgen, de fiere bestuurders van de Belgische-Nederlandse bank en verzekeraar Fortis. Een voor een klommen ze die warme zomerdag van 6 augustus 2007 uit de helikopter waarmee zij vanuit Brussel naar Nederland waren gevlogen om de deal van hun leven te bezegelen: de aankoop van een groot deel van ABN Amro voor 24 miljard euro.
President-commissaris Maurice Lippens en topman Jean-Paul Votron voerden het gezelschap aan. De blikken stonden op triomf. Terwijl de kredietcrisis al aan de deur klopte van de internationale financiële wereld, hadden de aandeelhouders enkele uren daarvoor op een vergadering in de Belgische hoofdstad hun fiat gegeven voor de transactie.
Schijnbaar niemand bij wie de gedachte was opgekomen dat het wel eens mis zou kunnen gaan met Fortis. Dat de trots van de Belgen, ‘het goede huisvader-aandeel’ in het bezit van menig Belgisch huishouden, zijn hand had overspeeld met de acquisitie van ABN Amro. Dat Lippens en Votron alsmede vijf andere Belgische ex-bestuurders donderdag voor de Brusselse rechter staan op verdenking van oplichting en valsheid in geschrifte, de formele start van een naar verwachting langlopende rechtszaak.
Bijna een jaar later was het besef dat Fortis balanceerde op de rand van de afgrond wel doorgedrongen bij graaf Maurice Lippens, blijkt uit vorige week door de Belgische zakenkrant De Tijd gepubliceerd mailverkeer.
Op 26 juni 2008 stuurde hij een e-mail naar topman Jean-Paul Votron. Daarin schreef hij „ENORME en EXISTENTIËLE vragen over de toekomst van Fortis te verwachten. ,De focus zou nu op het REDDEN - en ik bedoel echt het REDDEN - van Fortis moeten liggen”. Lippens schreef verder „nog nooit zo’n SCHRIK” te hebben gehad over de toekomst van het concern.
Fortis had zich verslikt in de overname van ABN Amro. Het concern besloot nieuwe aandelen uit te geven om meer kapitaal binnen te halen. Daags na het versturen van de mail, zegt Lippens op televisie dat Fortis met ABN Amro „de mooiste parel” heeft binnengehaald. Hij roept het publiek op snel te investeren.
In oktober 2008 wordt de nachtmerrie van Lippens werkelijkheid. Fortis is zo goed als failliet. Toezichthouders en politiek besluiten in te grijpen om niet alleen Nederland en België maar in heel Europa grotere rampen te voorkomen. Nederland koopt voor 16,8 miljard euro ABN Amro en de Nederlandse delen van Fortis terug.