High Court India bekijkt doodvonnissen groepsverkrachters
NEW DELHI (AP). Het Indiase High Court gaat zich buigen over de doodvonnissen die zijn uitgesproken tegen de vier mannen die vorig jaar december een jonge vrouw in een bus verkrachtten en dermate toetakelden dat zij later overleed. De vier zijn eerder deze maand door een rechtbank in New Delhi schuldig bevonden aan groepsverkrachting en moord en daarvoor tot de doodstraf veroordeeld. De vier moeten worden opgehangen, zo oordeelde de rechtbank.
Het vonnis moet worden bekrachtigd door het Indiase High Court. Dat kan vele maanden in beslag nemen. De vier veroordeelden werden dinsdagochtend voorgeleid aan het High Court. Zij hebben eerder al laten weten dat zij - in het geval het hof hun vonnis bekrachtigt - in beroep gaan bij het Hooggerechtshof. Ook kunnen zij de president nog om clementie verzoeken.
In de zaak waren in totaal zes verdachten opgepakt. Een van hen overleed in maart in zijn cel en een zesde nog minderjarige verdachte werd onlangs tot drie jaar in een opvoedingsgesticht veroordeeld.
De 23-jarige vrouw en een vriend werden belaagd nadat ze na een bioscoopbezoek op 16 december door de daders in een busje waren gelokt. De zes sloegen de man bewusteloos en verkrachtten de vrouw, onder andere met een metalen staaf. Ze dumpten de twee slachtoffers aan de kant van de weg en de vrouw overleed twee weken later in een ziekenhuis in Singapore.
De hoogste Indiase rechtbank heeft bepaald dat de doodstraf alleen in ‘de uitzonderlijkste van uitzonderlijke gevallen’ mag worden toegepast. Welke gevallen dat zijn is onderwerp van hevige discussie, maar sinds 2004 zijn alleen twee terroristen opgehangen.
In India worden naar schatting doorgaans meer dan honderd mensen per jaar ter dood veroordeeld, maar in veruit de meeste gevallen wordt deze straf uiteindelijk omgezet in levenslang.
Amnesty International heeft in een reactie op de vonnissen gezegd dat de doodstraf niet het antwoord is op geweld tegen vrouwen. Het naar de galg sturen van de vier mannen zal niets bereiken behalve wraak op korte termijn, stelt Tara Rao, directeur van Amnesty voor India. Er zijn procedurele en institutionele hervormingen nodig voor een snelle, eerlijke rechtspraak en er moet verandering komen in ‘de discriminatoire houdingen tegenover vrouwen en meisjes die aan het geweld ten grondslag liggen’, zegt Rao. „Deze maatregelen vereisen veel inzet, maar zullen op termijn effectiever zijn om India veiliger te maken voor vrouwen.”