Rotterdam neemt maatregelen na Boijmans-fraude
De gemeente Rotterdam neemt maatregelen om herhaling van de miljoenenfraude bij museum Boijmans van Beuningen te voorkomen.
Voortaan wordt in gemeentelijke managementcontracten, jaarverslagen en rapporten van de Accountantsdienst Rotterdam een hoofdstuk over integriteit opgenomen.
Medewerkers die betalingsopdrachten aanleveren via het gemeentelijk elektronisch systeem moeten een verklaring van goed gedrag hebben. De gemeente laat onderzoek doen naar de betrouwbaarheid van het betalingssysteem.
Rotterdam heeft de toedracht van de verduistering van 3,3 miljoen euro bij Boijmans laten onderzoeken door een extern deskundige, A. Vermeulen, voormalig directeur begrotingszaken bij het ministerie van Financiën en oud-gemeentesecretaris van de gemeente Utrecht.
Vermeulen stelt in zijn gisteren bekendgemaakte onderzoeksverslag dat de administratieve organisatie en de interne controle bij het museum moeten verbeteren. Ten tijde van de fraude deugde daar weinig van. De gemeentelijke accountantsdienst had het college al gewaarschuwd voor de gebrekkige administratie bij het museum.
Het systeem waarmee Boijmans werkte was verouderd, er hadden veel personele wisselingen plaatsgehad bij de financiële administratie en er werd volstaan met één handtekening bij betalingsopdrachten aan de bank.
Van deze situatie maakte verdachte Doednath B. handig gebruik. Hij kwam op 1 maart in dienst als senior medewerker financiële administratie. Er werd niet gevraagd om een verklaring van goed gedrag. Die zou hij ook niet hebben kunnen overleggen, omdat hij eerder was veroordeeld wegens oplichting.
Volgens het rapport van Vermeulen wekte B. vertrouwen, maar al snel ontstonden achterstanden in het werk. Zo kon hij in mei en juni meer dan 3,3 miljoen euro overmaken naar de rekening van het hoofd personeel. Slim wist hij dat te verdoezelen. De betalingsopdracht werd gefiatteerd. Het verduisterde geld werd deels benut voor extreem risicovolle beleggingen. De gemeente wist via de rechter af te dwingen dat de opties werden verkocht. Er werd 7 ton op verloren. Een bedrag van 800.000 euro werd contant opgenomen. Vermeulen beschouwt dit als verloren. B. werd half juni gearresteerd. Hoofdverdachte Sanjay P., die de opties kocht, werd medio oktober aangehouden.