Steeds meer Duitsers stemmen per brief
BERLIJN (ANP/DPA). Steeds meer Duitsers stemmen per brief. Bij de Bondsdagverkiezingen in 2009 was dat nog 21,4 procent van de kiesgerechtigheden. Dit jaar wordt dat naar verwachting nog hoger, zo blijkt uit een rondgang van persbureau dpa langs de kiesbureaus van meer dan 20 steden. Daar moeten burgers een verzoek indienen, als zij per brief willen stemmen.
De politicoloog Thorsten Fass ziet de trend als iets positiefs: ‘Briefwahl’ is een manier om de opkomst hoog te houden. Zo kunnen ook zieke mensen hun stem uitbrengen, of mensen die op 26 september met vakantie zijn. Nadeel is wel dat het stemgeheim niet is gegarandeerd. Zo worden oudere kiezers geregeld door anderen geholpen bij het invullen van hun stembiljet in de gemeenschappelijke ruimte van een bejaardentehuis.
Stemmen per brief werd in 1957 geïntroduceerd in de Bondsrepubliek. Het doel van de maatregel was het beginsel van de „algemene verkiezingen” in de West-Duitse grondwet te bevorderen. Tot 2008 moest in het verzoek nog een reden worden opgegeven, zoals een handicap of een reis. Sindsdien kunnen kiezers zonder opgaaf van redenen per brief stemmen.
Het Federale Constitutionele Hof heeft zich twee keer over de ‘Briefwahl’ geboren. De hoogste Duitse rechters stelden telkens dat de hogere opkomst zwaarder weegt dan het risico voor het stemgeheim.