Seculier kabinet handhaaft de bede
DEN HAAG. Koning Willem-Alexander oogstte dinsdag lof voor de kalme en overtuigende wijze waarop hij, voor de eerste maal in zijn leven, de Troonrede voorlas. Opvallend: de persoonlijke noot waarmee hij startte. Eveneens opvallend: het seculiere kabinet-Rutte II liet de traditionele bede geheel intact.
„Aangenaam om naar te luisteren”, vond taalprofessor Jaap de Jong van Universiteit Leiden de door koning Willem-Alexander voorgelezen Troonrede. De nieuwe koning bleek een snellere lezer dan zijn moeder koningin Beatrix. „Die las vorig jaar 1555 woorden in 18 minuten. Willem-Alexander deed 17 minuten en 5 seconden over 2227 woorden”, constateert De Jong. „Een andere dynamiek, met meer woorden in kortere tijd.”
De hoogleraar noteerde vier à vijf versprekingen, maar die verstoorden de voordracht niet.
De Jong vindt dat koning Willem-Alexander van premier Rutte bijzonder veel ruimte heeft gekregen om een „persoonlijke noot te treffen.” Die ruimte werd gebruikt om dank te zeggen voor het medeleven na het overlijden van prins Friso, om te herinneren aan de „hartverwarmende start” die de koning kon maken en om prinses Beatrix lof toe te zwaaien.
Christelijk Nederland werd dinsdag aangenaam verrast door het feit dat dit kabinet, waarin geen christelijke partijen zitten, de traditionele bede aan het slot van de Troonrede geheel intact liet. Net als onder de kabinetten-Balkenende en net als bij het kabinet-Rutte I luidde die ook nu: „U mag zich in uw zware taak gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden.”
Het kabinet-Den Uyl, waaraan wél enkele christelijke politici deelnamen, schrapte de bede in 1973, wat in het land tot veel ophef leidde. Latere kabinetten haalden de bede weer gedeeltelijk of geheel terug.
Gevraagd naar de reden om de bede te laten zoals hij was, antwoordde premier Rutte dinsdag dat hij er geen voorstander van is om „dingen te gaan repareren die niet stuk zijn.”