Groenten en fruit vaker vervuild met bestrijdingsgif
Groenten en fruit zijn steeds vaker vervuild met bestrijdingsmiddelen.
Dat staat in het onlangs gepubliceerde jaaroverzicht 2002 van de Keuringsdienst van Waren. Het beeld past bij de eigen bevindingen van de milieu- en consumentenorganisaties met hun campagne ”Weet wat je eet”. Stichting Natuur en Milieu, consumentenvereniging Goede Waar & Co en Milieudefensie vinden dit schrikbarend. De handhaving van de Warenwet door de overheid is niet meer geloofwaardig.
De Warenwet werd overtreden bij 21 procent van de geïmporteerde groenten en fruit. In 2001 was dat nog 13 procent. Bij Nederlandse producten steeg het percentage overtredingen van 4 naar 5.
Het blijkt dat de overtredingen van de Warenwet de laatste tien jaar sterk stijgen. In het begin van de jaren negentig werd bij 5 procent van de importproducten de wet overtreden. Dat is dus opgelopen tot 21 procent in 2002. Druiven, aardbeien, paprika’s, pepers en bonen uit zuidelijke landen, Egypte en Thailand zijn het meest vervuild. Al deze producten hadden niet verkocht mogen worden. Dat is echter wel gebeurd, want de controle vindt achteraf plaats.